Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att stärka Statens medicinsk-etiska råds resurser för framtiden och tillkännager detta för regeringen.
Statens medicinsk-etiska råd (Smer) inrättades av regeringen 1985. Dess uppgift är att ge vägledning till regeringen och riksdagen. Rådet ska mot bakgrund av den snabba utvecklingen bedöma konsekvenserna för människovärdet och den mänskliga integriteten i samband med medicinsk forskning, diagnostik och behandling.
I rådet ingår ordförande, sju företrädare för allmänheten och tio sakkunniga. Sverige var efter Frankrike det andra landet i Europa som etablerade ett rådgivande nationellt organ. Under de senaste åren har flera europeiska länder inrättat en motsvarande funktion. Sverige är dock det enda landet som också har politiskt valda företrädare i sitt råd, vilket är rimligt då vi har en bred parlamentarisk samsyn kring att hälso- och sjukvården bör vara solidariskt finansierad med skattemedel.
Men frågan har nu uppkommit på Regeringskansliet hur Smers framtida uppdrag kan komma att förändras. Det finns planer på att utreda frågan under kommande år. Tyvärr lider Smer redan idag av resurs- och kapacitetsbrist för sitt viktiga uppdrag.
Det är därför ytterst angeläget att inför eventuella direktiv till en utredning av Smers framtid markera det självklara och unika behov för dagens sjukvård som en nationell etisk resurs som Smer innebär.
Det är i den ambitionen som denna motion har skrivits, och jag vill att riksdagen genom bifall till motionen ger regeringen det tillkänna.
Finn Bengtsson (M) |
|