Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa zonförbud och visitationszoner och tillkännager detta för regeringen.
Brottsligheten ökar och otryggheten breder ut sig i samhället. Sverige befinner sig just nu i en akut trygghetskris samtidigt som poliserna går på knäna och är alltför få. Skjutningarna har ökat lavinartat och det finns idag områden där kriminella gäng bestämmer reglerna, där människor inte vågar anmäla brott eller vittna av rädsla för hot och våld. Det finns också områden där ambulansförare och annan blåljuspersonal möts av attacker och kränkningar. Situationen är oroande och utvecklingen måste brytas. Fler poliser och bättre verktyg är några åtgärder som behövs för att upprätthålla lag och ordning.
En konkret åtgärd är att införa så kallade zonförbud. Ett zonförbud innebär ett förbud för den som är kriminell eller har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende att befinna sig i ett bestämt område i närheten av den plats där beteendet ägt rum, till exempel ett torg eller köpcentrum. Zonförbud ska kunna gälla någon som dömts för till exempel narkotikaförsäljning eller olaga hot, men också kunna bli aktuellt vid beteenden som att medvetet skrämma eller trakassera förbipasserade. Motsvarande lagstiftning finns redan i Danmark sedan många år tillbaka.
Rent konkret ska zonförbudet kunna beslutas och utövas av polisen men även förordnade och godkända ordningsvakter ska kunna hjälpa till i arbetet. Zonförbud tillsammans med tillfälliga och avgränsade visitationszoner som ger polisen rätt att visitera personer och göra stickprovskontroller utan misstanke om brott ger polisen bättre verktyg och förutsättningar att upprätthålla lag och ordning. Genom att införa zonförbud och visitationszoner kan vi återskapa säkerheten för medborgarna i området och samtidigt pressa tillbaka brottsligheten. Det danska exemplet visar att metoden har varit mycket effektiv, och den bör därför införas även i Sverige.
Thomas Finnborg (M) |
|