Förslag till riksdagsbeslut
1971 uteslöts Taiwan som medlem i FN. Jag ska inte uppta utrymme med att beskriva varför och inte heller försöka argumentera i frågan varför Taiwan fortfarande hålls utanför de flesta internationella organisationer och samarbeten. Man kan bara konstatera att ett växande och allt starkare Kina spelar en avgörande roll.
Taiwan gör stora ansträngningar för att bli accepterat av världssamfundet. Trots att man utestängs från många samarbetsformer så bidrar landet med resurser vid humanitära katastrofer i större utsträckning än många andra länder. De senaste 20 åren har Taiwan bidragit med dryga sex miljarder USD vid katastrofer, främst med läkemedel och vårdpersonal men även med övrig humanitär hjälp. Under sarsepidemin 2003 gjordes väldigt stora insatser från Taiwans sida. Under senare år har Taiwan bidragit i arbetet mot flera besvärliga infektioner som mers, ebola och zika.
Sedan 2009 har Taiwan deltagit som observatör vid WHO:s möten efter att många länder agerat för att Taiwan borde få delta i någon form i det samarbetet. Det kan ha funnits en koppling mellan landets stora insatser vid ett flertal katastrofer och det faktum att världssamfundet då öppnade dörren lite på glänt för Taiwan.
Landet är ett av världens ledande länder på flera forskningsområden – bland annat på hälsoområdet – så det borde vara en självklarhet att Taiwan är en fullvärdig medlem i WHO. Tyvärr stängdes i stället dörren för Taiwan som observatör vid årets möte i maj.
Taiwan är en modern demokrati med en lagstiftning som utgår från FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. Arbetet med jämställdhet går framåt. 2016 valdes den första kvinnliga presidenten och i domstolarna är 38 procent kvinnor. Ett annat tecken på att demokratin är stark är att civilsamhället är mycket utvecklat med en bred flora av idéburna organisationer.
Landet är en utvecklad industrination och en stor handelspartner. En industriarbetares konsumtionsnivå är i nivå med i Sverige. Klyftorna mellan grupper är dock troligen större än i Sverige men så är det ofta i länder som snabbt har utvecklat en stark ekonomi. Eftergymnasial utbildning kräver egen betalningsförmåga även om stipendier är vanliga. Vården är väl utbyggd och avgifterna låga.
Medborgare från Taiwan kan utan visum besöka 165 olika länder runt om i världen och man gör det som turister. Många studenter från Taiwan väljer likaså att komplettera sina utbildningar i andra länder. Även i Sverige har vi ett väl utbyggt studentutbyte med Taiwan.
Samtidigt är kvinnoorganisationer, fackföreningsrepresentanter, miljöorganisationer och företrädare för den taiwanesiska minoritetsbefolkningen bara några exempel på företrädare för olika grupper från Taiwan som har förvägrats möjlighet att besöka såväl FN-högkvarteret i New York som Nationernas hus i Genève. Inte ens journalister från Taiwan tillåts i dessa byggnader utan tvingas rapportera hem via indirekta kanaler.
Den utfrysning från gemenskapen i FN som Taiwan i praktiken är utsatt för rimmar väldigt illa med FN-stadgan och tanken om alla människors lika värde.
Att världens länder blundar för det faktum att Kina tillåts hålla Taiwan utanför gemenskapen i FN är att likställa vid mobbning av en hel nation. Det är ovärdigt av FN som organisation att inte ändra på detta. Tyvärr kan man om man vill vara kritisk med fog påstå att de stora, militärt och ekonomiskt starka länderna styr många beslut i FN. Världen står inför många svåra utmaningar som hotet i form av den biologiska utarmningen inte minst som konsekvens av den klimatförändring som pågår och som hela tiden tilltar. Världens länder och folk måste arbeta tillsammans för att klara dessa hot.
Att lämna Taiwan med sina 23 miljoner välutbildade innevånare utanför gemenskapen är inte konstruktivt. Den kinesiska folkrepublikens agerande när det gäller Taiwan saknar legal grund och kan därför inte accepteras. Sveriges regering bör därför i FN mobilisera de länder som delar uppfattningen att Taiwan måste få ett fullvärdigt medlemskap i FN och driva frågan om detta med kraft. Sverige bör även utbyta ambassadörer med Taiwan snarast. Detta är nödvändiga förändringar dels i FN, dels i Sveriges relation till Taiwan, vilket riksdagen bör ge regeringen till känna som sin uppfattning.
Jan Lindholm (MP) |
|