Motion till riksdagen
2017/18:161
av Jeff Ahl (SD)

Folkhälsoskatteväxling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en folkhälsoskatteväxling och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt en rapport från 2010 (Kostnader för hjärt- och kärlsjukdomar) genomförd av IHE på uppdrag från Hjärt-/Lungfonden kostar hjärt- och kärlsjukdomar samhället 61,5 miljarder kronor årligen. Detta är både de direkta och indirekta kostnaderna till följd av dessa sjukdomar.

Denna typ av hälsoproblem beror till stor del på den ohälsosamma livsstil som flertalet i västvärlden lagt sig till med i takt med vårt ökande välstånd. I Sverige är välfärden solidariskt finansierad, vilket är helt rätt och det bör även vara så framgent. Däremot borde de som utsätter sig för risker som är sammankopplade till dessa folkhälsoproblem i större utsträckning betala mer för detta. Likaså bör de som har en livsstil som minskar denna typ av risker betala mindre.

Somliga beteenden ska vara mer ekonomiskt gynnsamma än andra, medborgarnas fria val inskränks inte men det tillkommer kostnader för beteenden som belastar välfärdsstaten. Det ställs idag för lite krav och rättighetsinflationen i dagens extremt individualiserade samhälle är långt gången. Den obalans som uppstått mellan krav och rättigheter gör att välfärdsstaten och den i övrigt effektiva svenska samhällsmodellen i stort och på sikt kommer att urholkas till oigenkännlighet.

Vad som skulle vara en av flera nödvändiga lösningar är en folkhälsoskatteväxling. Momsen på idrottsrelaterad utrustning såsom skridskor, löparskor, ridhjälmar, innebandyklubbor och dylikt slopas helt. Momsen på läsk, godis, chips, bullar och liknande onyttigheter höjs. Denna skatteväxling ska sikta på att bortfallet på moms för idrottsrelaterad utrustning kompenseras med motsvarande höjning vad avser godis, läsk och dylikt. Detta ska röra färdigvaror och inte basvaror så som socker, mjöl och liknande. Skräpmat på hamburgerkedjor och liknande ska självfallet också omfattas av momshöjning.

En gradering av momshöjning beroende på onyttighetsgrad utifrån vissa parametrar bör göras i samverkan mellan myndigheter som har kompetens att göra den typen av bedömningar.

 

 

Jeff Ahl (SD)