Motion till riksdagen
2017/18:1473
av Margareta Larsson (-)

Registrering av homeopatiska läkemedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av regelverket för en icke-diskriminerande vård och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Nyligen kom ett förslag om att höja registreringsavgiften för homeopatiska läkemedel. Förslaget var en chockhöjning på flera hundra procent enligt det ursprungliga förslaget. Nämligen en kostnad på 90 000 kronor. Chockhöjningen drogs tillbaka tack vare remissvar och en hel del namnlistor med mera men registreringsavgiften kvarstår dock på närmare 5 000 kronor. Rent generellt innebär registreringen att homeopatibranschen måste betala en avgift för att få homeopatiska läkemedel registrerade på Läkemedels­verket.

Då leverantörerna ofta inte är så stora och marknaden liten i Sverige, då här inte finns så många homeopater, blir kostnaden en tung börda att bära. Detta medverkar till att många medel blir oregistrerade. I dagsläget finns ca 2 000–3 000 medel som inte registrerats och därmed per automatik är olagliga i Sverige. Det märkliga i förfarandet är att ibland kräver systemet att samma medel registreras två gånger då det redan är registrerat i ett EU-land.

Denna feltänkta byråkratiska process innebär dels en blockering på den fria marknaden och dels ett hinder för vårdsökare som söker alternativ till skolmedicinen och antibiotika. Ökad valfrihet för vårdtagare borde vara självklart. Att så inte är i Sverige utifrån den syn som råder på alternativ medicin är besynnerligt då medicinska utvärderingar finns att inhämta från andra länder när det gäller homeopatiska läkemedelseffekter. Förutsättningen för ökad valfrihet är att staten fattar beslut som inte diskriminerar andra behandlingsformer till gagn för vårdtagare.

Enligt min mening ska inte politiker göra det svårt eller omöjligt för landets medborgare att söka den vård man själv önskar. Politiska beslut bör därför stödja små leverantörer genom att beslut inte tas som omöjliggör deras näring. När det gäller homeopatiska läkemedel har situationen försämrats på ett oroväckande sätt. Antalet tillgängliga läkemedel har minskat från flera tusen till att det idag finns cirka 190 enkelmedel att tillgå i landet. Om denna negativa spiral tillåts fortsätta finns ingen framtid för homeopater i Sverige och ingen valfrihet för vårdsökare som önskar giftfri behandling. Det behövs därför tänkas om i denna fråga för att bidra till en ökad demokratisering kring vårdval i en idag överhettad sjukvård.

Homeopatiska medel är miljövänliga, de förgiftar inte vårt vatten och miljön. Vidare är homeopatin den snabbast växande formen av alternativmedicin inom EU, enligt WHO.

 

 

Margareta Larsson (-)