Motion till riksdagen
2017/18:1472
av Margareta Larsson (-)

Möjlighet till komplementär vård för barn under åtta år


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa möjlighet till komplementär vård för barn under åtta år och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kvacksalverilagen finns delvis kvar och gör det olagligt för icke-legitimerade personer att behandla barn under åtta år. Här skiljer sig Sverige från många andra länder när det gäller synen på alternativ medicin och vilka som tillåts behandla. Homeopatimedicin innehåller som bekant inga syntetiska ämnen som kroppen kan reagera negativt på. Den är så ofarlig att branschen hånas av sina konkurrenter för att vara verkningslös. Om så vore, borde inte så stort motstånd behövas från statligt håll för att försvåra den alternativa näringen, kan man tycka. När homeopatins konkurrent Läkemedelsverket anser att homeopatin är verkningslös är det märkligt att staten lägger så stor vikt vid att föräldrar väljer att testa andra vårdformer än den konventionella för sina egna barn. De resultat som torde finnas runt om i världen när det gäller verkningsgraden av homeo­patiska behandlingar borde även vara väl kända.

Sverige är det enda landet som inte tillåter homeopatibehandling på barn under 8 år. Inom EU är behandling på barn under 8 år vanligt då dessa läkemedel (de är registrera­de i Sverige som läkemedel) är helt biverkningsfria, oskadliga och miljövänliga alternativ. Studier finns att barnen blir friskare och får mindre allergier av homeopatiska läkemedel. Däremot bör antibiotika sparas till mer allvarliga komplikationer än vad som skrivs ut idag till barn.

I Schweiz likställer man homeopati och alternativmetoder med skolmedicin och inrikesministeriet tog ett stort beslut när man erkände homeopati och fyra andra alternativa behandlingsmetoder som legitim medicin. De meddelar att med start nästa år kommer dessa fem metoder att höjas upp till samma nivå som traditionell skolmedicin.

Öroninflammation är det vanligaste besväret hos barn med ont i öronen som besöker allmänpraktiserande läkare. Tre av fyra barn har minst en öroninflammation innan de fyllt tre år.

Att barn som har öroninflammationer får bättre resultat med homeopatisk behand­ling än av antibiotika visas i flera vetenskapliga studier. En av studierna som var en pilotstudie i Indien på 80 barn av Sinha et al visade att klassisk homeopatisk behandling gav snabbare läkning än antibiotika vid akuta öroninflammationer. Det var en rando­miserad och kontrollerad studie som genomfördes i Jaipur i Indien mellan maj 2009 och april 2010. Deltagare var barn mellan 2 och 6 år av båda könen och ett av urvalskri­terierna var att barnen inte haft öronvärk längre än 36 timmar. Deltagarna skulle även ha buktande trumhinna. Studien var upplagd så att om inte symptomen förbättrats med 50 procent efter de tre första dygnen skulle barnen få antibiotika oavsett vilken grupp de ingick i.

I gruppen som fick konventionell behandling observerades barnen i tre dagar innan antibiotika sattes in. Patienten symptombehandlades med smärtstillande, antiinflamma­toriskt och febernedsättande. Resultatet av studien visade att ingen antibiotika skrevs ut för barnen som fick homeopatisk behandling. I gruppen som fick konventionell behandling fick 39 av 40 antibiotika. Slutsatsen blev att individualiserad klassisk homeopatisk behandling är effektiv vid akuta öroninflammationer. Om föräldrar tillåts söka homeopati till sina barn avlastas inte enbart sjukvården. Man kan även komma tillrätta med de biverkningar som återkommande antibiotikabehandlingar ger och reducerar även risken med antibiotikaresistens. Inga uppvisade studier har heller visat att homeopati är förenat med negativa biverkningar då inga syntetiska medel används.

Andra studier har visat att antibiotika tidigt i livet ökar risken för astma hos barn. Barn som får antibiotika innan sex månaders ålder löper tre gånger högre risk att utveckla allergier. Den rutinmässiga förskrivningen av antibiotika bidrar även till antibiotikaresistens. Med det inte sagt att jag är emot antibiotika men det bör ges med större utskiljning. Vi bör alla bidra till att ha en fungerande antibiotika den dag det verkligen behövs för att rädda liv.

Jag vill gärna avsluta med att beakta barnkonventionen artikel 18 om uppfostran och utveckling samt artikel 24 om hälso- och sjukvård. Med en önskan om att Sverige förmår arbeta bort en förlegad syn på hälso- och sjukvård till en mer nyanserad syn på behandlingsformer borde vi kunna avlasta sjukvård och akutvård. Ett första steg är att utreda möjligheterna till att luckra upp möjligheterna till ett synsätt enligt motionens intentioner.

 

 

Margareta Larsson (-)