Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att se över regelverket för skattefria friskvårdsförmåner och tillkännager detta för regeringen.
Ridning är ingen skattefri friskvårdsförmån. Men ishockey är okej, liksom fäktning, amerikansk fotboll, bandy och gym. Klättring på klättervägg går bra men inte bergsklättring.
Att träna på gym är ett exempel på en motions- och friskvårdsförmån som arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda skattefritt.
Under många år har röster höjts för att ridning borde vara en skattefri friskvårdsförmån. Ridsporten har en halv miljon utövare och är den största idrotten för personer med funktionsnedsättning. Ridning används väldigt ofta som rehabilitering och det finns mycket forskning som visar på ridningens många vinster när det gäller friskvård. Ridsportförbundet har kämpat för att få med ridning på listan över skattefria friskvårdsförmåner i nästan 30 år. Många politiska motioner har lämnats in om detta, flera idrottsministrar har gett sitt stöd och det finns till och med ett riksdagsbeslut från 2008 om att ridsport ska ingå i den skattefria friskvårdsförmånen. Av någon anledning så har inte beslutet fått genomslag hos Skatteverket.
Skatteverket säger att grunden är att alla förmåner ska vara skattepliktiga. Vilket innebär att om de anställda blir bjudna på kaffe så ska de beskattas för det. Detta ändrades under 1990-talet då det infördes personalvårdsförmåner som gav arbetsgivare möjlighet att utan skatt erbjuda enklare förmåner som kaffe, men också i form av friskvård.
Från början var tanken att friskvård och motion var okej att få på själva arbetsplatsen. Men då blev det orättvist eftersom små företag inte skulle ha samma möjligheter som stora företag att ha egna motionsanläggningar. Därför blev det bestämt att enklare motion och friskvård kan erbjudas av företaget oavsett var den utförs, så länge hela personalen fick ta del av erbjudandet. Det var också då det skrevs ner i förarbeten till lagen att detta inte gäller sporter som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning som till exempel golf, segling, ridning och utförsåkning.
Några exakta summor för var gränsen går finns inte. Däremot har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att ett rent träningskort på ett gym för 6 000 kronor per år är okej, men ett kort på ett exklusivt gym för 18 000 kronor där det förutom träning också ingår frukost, frukt, fria handdukar, duschcrème och hudvårdsprodukter, inte är att anse som aktivitet av enklare slag.
Sedan dessa regler tillkom har det ju vuxit fram en helt ny värld av friskvård och motionsanläggningar. När lagen kom till ansågs hockey vara något enkelt liksom att styrketräna. Vartefter nya motionsformer och ny friskvård har uppstått har nya saker skrivits till på listorna över vilka aktiviteter som ska anses vara skattefria förmåner.
Men även om ett gymkort och hockey nu kan vara nog så dyrt och avancerat som att ta ridlektioner eller ha ett säsongskort i en slalombacke har reglerna stått fast. Det beror på att det står i förarbetena till lagen att ridning och utförsåkning inte ska vara en skattefri förmån.
Regelverket har inte hängt med och det behövs en översyn.
Det är en kvarleva att ridning är något som bättre bemedlade ägnar sig åt. I dag finns ridskolor i alla kommuner, en ridlektion kostar ofta inte mer än 150–200 kronor och du kan låna utrustning och häst på ridskolan. Det är ofta dyrare att ha ett gymkort än att ägna sig åt ridning.
Skatteverkets rättsliga expert säger att det blivit allt svårare att förklara varför ishockey ska vara en skattefri förmån men inte ridning.
Aerobics
Akupressur
Akupunktur
Amerikansk fotboll
Appar kopplade till friskvård
Badminton
Balansträning
Bandy
Bangolf (samma som minigolf)
Basket
Bastubad
Beachvolleyboll
Bindvävsmassage – endermologi
Bordtennis
Bodypump
Bollsporter
Bowling
Boule
Boxercise
Boxning
Brottning
Budo
Bågskytte
Cheerleading
Chiball
Core
Cricket
Crossfit
Curling
Cykling
Discgolf
Easy Vibe
Endermologi
Feldenkraispedagogik
Floating rest
Fotboll
Fotmassage
Fotvård
Fridykning
Fystester
Fäktning
Gym
Gymnastik
Handboll
Hockey-bockey
Homeopati
Hydroterapi
Hypnobirthing
Hypnos
Innebandy
Inlines-/rullskridskoåkning
Inomhusklättring – klättervägg
Ishockey
Jogging
Judo
Kallbad
Kampsporter
Kendo
Kinesiologi
Korpidrott
Kostrådgivning
Kurser avseende kost- och motionsrådgivning
Körsång på arbetsplatsen
Lagtävlingar
Lagsporter
Laserbehandling
Ljusterapi
Längdskidåkning
Långfärdsskridskor
Massage
Meditation
Mental träning
Mindfulness
Motionsdans
Motionsrådgivning
Nikotinavvänjning
Orientering
Osteopati
Pausgympa
Pilates
Profylaxkurs
Qigong
Racketsporter
Redskap
Reflexologi/zonterapi
Rosenterapi
Rugby
Rullskridsko-/inlinesåkning
Rökavvänjning
Saltrum
Simning
Skateboardåkning
Skrattgympa
Skridskoåkning
Softball
Spinning
Squash
Startavgift motionslopp
Stavgång
Step-up
Stresshantering
Stretching
Styrketräning
Tai-chi
Tennis
Vattengympa
Vattenpolo
Vibrationsträning
Viktminskningskurs
Workout
Yoga
Zonterapi/reflexologi
Zumba
Örtbad
Agility/hundträning
Babysim
Bergsklättring
Bikefit
Biljard
Bridge
Cambridgekuren
Coachingsamtal
Cykling
Dart
Drakflygning
Dykning
Fiske
Forsränning
Fotvård
Friluftsaktiviteter och naturupplevelser
Friskvårdsbidraget till välgörenhet
Fysioterapeutisk behandling
Fälttävlan
Golf
Hästhoppning
Hästpolo
Jakt
Kajak-/kanotpaddling
Kiropraktik
Laserskytte
Lerduveskytte
Logonom
Motocross
Motorsport
Naprapati
Paintball
Personlig tränare
Pistolskytte
Ridning
Rodd
Schack
Segling
Sjukgymnastik
Fysioterapeutisk behandling
Självförsvarskurs
Skeetskytte
Skytte
Slalom
Snowboard
Spabesök
Speedway
Sportdykning
Stand up paddle – SUP
Startavgift motionslopp
Sömnproblem
Tester
Utförsåkning
Vattenskidåkning
Vindsurfing
Wakeboard
Äventyrsbad
Peter Helander (C) |
Anders Åkesson (C) |