Förslag till riksdagsbeslut
Enligt hälso- och sjukvårdslagen så har varje landsting rätt att upphandla tjänster även för vårdgivare som saknar vårdavtal. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska en sådan upphandling ske när det finns patienter som har ett behov av vård eller behandling som inte landstingen själva kan tillgodose. Det kan röra sig om vetenskapligt baserade metoder men även alternativmedicinska metoder som inte har något stöd i forskning. Trots att hälso- och sjukvårdslagens krav om att landstingen ska samverka med alla privata vårdgivare är detta något som samtliga landsting tycks strunta i. Förmodligen går det att finna en förklaring i en kultur man länge haft i Sverige att ringakta vårdformer som inte är sprungna ur skolmedicinen. Trots detta visar undersökningar att intresset är mycket stort bland landets befolkning att söka sig till alternativa behandlingar. Anledningarna är flera. Dels tilltalas många av att metoderna fokuserar på hela patienten, snarare än på själva sjukdomen, och dels slipper man långa väntetider. Andra förklaringar är att allt fler är missnöjda med landstingets vård och vill slippa ta mediciner som ger svåra och allvarliga biverkningar. Biverkningar från den konventionella medicinen bidrar ofta till att ytterligare läkemedel sätts in som svar på många biverkningar av den förra medicinen.
Önskvärt vore insikter kring hur alternativa vårdformer kan avlasta sjukvården och samtidigt öka valfriheten för landets vårdtagare. Utifrån detta synsätt är det givetvis viktigt att skydda vårdsökare från icke legitimerade behandlare. Idag kan i princip vem som helst som läst några veckor homeopati kalla sig homeopat och ta full betalning för sina tjänster. Samma sak gäller akupunktur, zonterapi, massage etc på grund av att yrkestitlarna inte är skyddade. De flesta alternativmetoder har yrkesförbud som har etiska regler, krav på minst 60 poäng grundmedicin och ansvarsförsäkring m.m. Förbunden arbetar med att en alternativare/komplementerare ska vara förbundsansluten för att höja kvalitet och säkerhet inför patienten. Tyvärr är inte alla med i något förbund, vilket är oroväckande för patienten.
Då nu alternativmedicin går under patientsäkerhetslagen finns rättighet till skyddad yrkestitel men man tvingas ändå vara utan denna. Jag ser det därför som nödvändigt att Socialstyrelsen ges i uppdrag att utforma en möjlighet för yrkesutövare inom alternativmedicin att få sin titel skyddad. Dels för att öka patientsäkerheten och dels för att öka statusen och förtroendet för vårdgivare utanför landstinget.
KAM är en branschorganisation för komplementär- och alternativmedicinare i Sverige, som kvalitetssäkrar terapeuter i hela landet inom alternativmedicinen. Det känns därför naturligt att de kan få mandat att göra registret på dem som arbetar inom branschen.
Margareta Larsson (-) |
|