Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka förutsättningarna för bredband i hela landet genom att bl.a. införa undantag i kommunallagens lokaliseringsprincip för bredbandsutbyggnad för kommungränserna och tillkännager detta för regeringen.
I den digitaliserade samtid vi befinner oss i är tillgången till snabb och stabil internetuppkoppling fundamental för att människor ska kunna ta del av samhällsservicen. Att det finns god tillgång till bredband i hela Sverige är också en nyckelfaktor för en levande landsbygd. Därför är det glädjande att regeringen vässat målet när det gäller utbyggnaden av bredband ytterligare och slagit fast att 95 procent av hushållen ska ha en uppkopplingshastighet om minst 100 megabit i sekunden till 2020.
Samtidigt kommer det då och då rapporter om problemen med bredbandsutbyggnaden på just landsbygden. SVT rapporterade bland annat sommaren 2015 om hur byar på landet kan hamna utanför enbart för att de befinner sig på fel sida kommungränsen. Enligt vd:n för det kommunala stadsnätet i Halmstad tvingas man dagligen säga nej till hushåll eller företag som vill koppla upp sig eftersom de befinner sig på fel sida av en kommungräns – detta trots att det finns en fiberkabel nedgrävd i grannskapet.
Problematiken grundar sig i kommunallagen och lokaliseringsprincipen som innebär att ett kommunalt bolag enbart får bedriva verksamhet inom den egna kommunen. Detta, tillsammans med det faktum att de kommersiella förutsättningarna på landsbygden är begränsade, bidrar till att vissa områden riskerar att hamna i bredbandsskugga. Det är därför positivt att regeringen nu har gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att utreda kommunernas roll på bredbandsmarknaden och ge förslag på hur undantag från lokaliseringsprincipen skulle kunna utformas. Det är viktigt att denna förändring kommer till stånd snarast möjligt.
Johanna Haraldsson (S) |
|
Helene Petersson i Stockaryd (S) |
Peter Persson (S) |
Thomas Strand (S) |
|