Motion till riksdagen
2017/18:1394
av Lars Mejern Larsson (S)

Avhopp från skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av ytterligare åtgärder för att få fler unga att klara skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte låga löner. Det är den prioriteringen som gjort vårt land till ett av världens bästa länder att leva och bo i. I en allt mer global värld är det viktigt att Sverige står fast vid och utvecklar den svenska modellen.

Framtidens arbetsmarknad kommer att vara allt mer kunskapsintensiv. Politiken ska aldrig hindra arbetsmarknadens utveckling, utan den svenska modellen innebär istället att politiken ska leverera stöd och möjligheter för de människor som inte tar sig in på arbetsmarknaden. Regeringen gör idag ett bra jobb kring detta där flera åtgärder både är föreslagna och genomförda. Men precis som inom många andra områden behöver det även ske förändringar för att hämma de bakomliggande faktorerna. Ett av de större problemen är att allt för många ungdomar väljer att hoppa av skolan.

Alla barn har rätt till utbildning enligt FN:s barnkonvention. Där framgår att man ska uppmuntra regelbunden närvaro i skolan och minska studieavbrott. Frånvaro är ett utbrett problem. Orsakerna kan finnas både i skolan och barnets omgivning. Det kan handla om trakasserier och kränkningar, många lärarbyten eller få lärarledda lektioner. Senare års forskning har visat ett samband mellan långvarig frånvaro och olika riskfaktorer för barns och ungas psykiska hälsa samt för droger eller brottslighet.

Långvarig frånvaro börjar ofta som ströfrånvaro – därför behövs tidiga insatser. Att hålla kontakt med föräldrarna, tidiga och tydliga rutiner för uppföljning av frånvaro och en nära samverkan med socialtjänsten kan både förebygga och lösa problem med frånvaro. Ibland behövs även samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin.

Skolor har ofta rutiner för att uppmärksamma och utreda frånvaro, men insatserna är inte effektiva visar Skolinspektionens granskningar. Kommuner och huvudmän ger inte tillräckligt stöd till skolorna, särskilt när det gäller långvarig frånvaro med en komplex problembild. Huvudmännen behöver se till att insatserna följs upp och utvärderas.

Av dem som står till arbetsmarknadens förfogande är arbetslösheten störst bland dem som bara har en grundskoleutbildning. Därefter finns ett tydligt mönster. Ju högre utbildningen en person har, desto lägre är arbetslösheten. Om framtidens jobb ska kunna tillsättas behövs en ny struktur där utbildning främjas. Därför bör regeringen se till att ytterligare åtgärder sätts in för att möjliggöra att fler unga får godkända betyg i skolan.

 

 

Lars Mejern Larsson (S)