Motion till riksdagen
2017/18:1372
av Emanuel Öz (S)

Verkställighet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genom reglering av utlänningslagen (2005:716) införa hinder mot att verkställa Migrationsverkets utvisnings- och avvisningsbeslut till dess att det aktuella och pågående migrationsärendet vinner laga kraft, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genom reglering av utlänningslagen (2005:716) införa hinder mot att verkställa Migrationsverkets utvisnings- och avvisningsbeslut till dess att pågående förundersökning om brott avslutas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Migrationsverket får besluta att verkets beslut om avvisning eller utvisning ska verkställas omedelbart innan beslutet vinner laga kraft, jämlikt bestämmelserna i 12 kap. 8 a § och 8 kap. 19 § utlänningslagen. Det har i praktiken inte någon betydelse om den asylsökande överklagar beslutet. Detta medför en rättsosäkerhet då sökandens möjligheter att föra sin talan i domstol i samband med överklaganden blir ytterst begränsade om denne har förts till utlandet, vilket i sig utgör en inskränkning i den sökandes processuella rättigheter. Det vore dessutom inte effektivt, framförallt ur ekonomisk synvinkel, för det fall domstolen skulle ändra Migrationsverkets beslut och bevilja sökanden uppehållstillstånd i Sverige och sökanden därmed skulle behöva ombesörja sin återresa till Sverige.  

Motionen aktualiserar ytterligare ett problem då ett avvisnings- eller utvisningsbeslut kan verkställas mot en misstänkt under tiden som en förundersökning om brott pågår. Om åtal är väckt eller en misstänkt har ett straff att avtjäna föreligger hinder för verkställigheten. Men en pågående förundersökning utgör inte ett sådant hinder. Det kan då uppstå viss tveksamhet hos åklagaren eller personalen vid Migrationsverket i fråga om hur man ska agera. Det saknas i dagsläget lagliga förutsättningar för Migrationsverket att skjuta upp en utvisning eller avvisning endast på den grunden att utlänningen är misstänkt för brott och en förundersökning bedrivs med anledning av misstanken. Om en utvisning eller avvisning verkställs medför det oftast att någon lagföring inte kommer att äga rum i landet.

Det är angeläget med ändring i utlänningslagen i syfte att säkerställa rättssäkerheten och effektivisera och förenkla handläggningen i pågående ärenden som berör sökanden.

 

 

Emanuel Öz (S)