Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en utredning bör tillsättas med syfte att få till en liknande samordning av arbets- och välfärdssektorn som den i Norge (NAV) och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
I Sverige förekommer det att personer får bidrag ur olika bidragssystem på grund av att samordningen är dålig. Detta till skillnad från exempelvis Norge, där socialbidrag, arbetslöshetsstöd och socialförsäkring har samlats i en gemensam myndighet, med sammanhållna servicekontor – NAV.
Att göra en liknande samordning i Sverige skulle kunna ge goda resultat på en rad områden. Dessutom kan erfarenheterna från Norge användas på ett sådant sätt att man kan undvika att göra de misstag som gjorts där.
Följande möjligheter bör beaktas i en process för förändring av det svenska arbets-, social- och socialförsäkringssystemet.
-
Möjligheterna att få bidrag från flera håll måste elimineras genom en bättre samordning, vilket även innefattar en kontroll av identitet där samverkan med (gräns-)polis och skattemyndighet är viktig.
-
Arbetsförmedlingen är både illa omtyckt av sina brukare och ineffektiv. Därför kan man använda en omvandling för att renodla rollen som utbetalare av a-kassa (motsvarande) och överlåta själva arbetsförmedlingen på flera fristående aktörer – med starkare koppling till näringsliv och utbildningsväsende.
-
Den svenska socialtjänsten med sina 290 olika myndigheter (varje kommun har sin egen socialnämnd) riskerar att förlora i både kvalitet och likvärdighet. Genom en formaliserad samverkan i och med en ny statlig myndighet kan möjligheterna öka för bättre kunskapsstyrning, bättre likställighet i metoder och arbetssätt samt ökad lokal samverkan med näringslivet.
-
Även om a-kassorna är självständiga i Sverige, och fristående från staten, kan en gemensam statlig plattform öka möjligheterna för en god och rättssäker service för medlemmarna.
-
En decentraliserad organisation med serviceställen i alla svenska kommuner, gärna på flera orter, ökar servicen gentemot medborgarna och ger en bättre lokal förankring.