Förslag till riksdagsbeslut
Den 7 april utfördes ett terrordåd, när man i en stulen lastbil körde på människor längs Drottninggatans gågatudel i Stockholm. Som en följd av detta avled fem personer. Polisen gick i samband med presskonferensen under sena eftermiddagen 7 april ut med en övervakningsbild på en person som man sökte i samband med attentatet. Bara några timmar senare greps Rakhmat Akilov och anhölls på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.
På Sveavägen – Sveriges kanske mest trafikerade gata – fanns då inte en enda (!) kamera. Rakhmat Akilov kunde ha flytt på 99 olika sätt från brottsplatsen utan att ha fångats på en enda övervakningskamera. Men han valde det enda stället där det faktiskt fanns övervakningskameror och det är i tunnelbanan. Detta var mycket viktigt för att snabbt kunna sprida bilden på den misstänkte.
Det finns fler skäl till att fler övervakningskameror behövs. Andelen unga som känner sig otrygga i våra större städer ökar. I Uppsala ökar andelen som känner sig otrygga på stan kraftigt, i synnerhet bland tjejer. Bara två av tio flickor i gymnasieåldern är trygga i centrala Uppsala, enligt en undersökning från Region Uppsala som besvarats av cirka 3 900 ungdomar i Uppsala.
För fyra år sedan, år 2013, sa 45 procent av tjejerna i gymnasiet att de kände sig trygga när de var på stan i Uppsala. I år har den siffran sjunkit till 19 procent. Andelen flickor i gymnasieåldern som känner sig trygga i utomhusmiljö i Uppsala har minskat med över 50 procent på bara fyra år.
Detta oroar allt fler föräldrar i Uppsala. I UNT den 5 augusti 2017 kan man exempelvis läsa:
Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, tycker att det kan vara otryggt på stan för framför allt flickor.
– Jag har gett mina tonårsdöttrar restriktioner och jag vill inte att de hänger på stan eller vid Resecentrum på kvällarna.
– När det är mörkt vill jag knappt att de ska passera Resecentrum. Jag har fått möta upp dem när de inte vågat gå förbi de gäng med unga män som brukar hänga där.
– Mina döttrar har utsatts för gäng som trakasserar eller står och skriker åt dem. Vid ett tillfälle blev en dotter jagad av en grupp killar som försökte hålla fast henne men hon lyckades springa in på en restaurang.
Som vanligt finns det inte en åtgärd som löser ett stort problem. Det krävs en rad åtgärder för att minska otryggheten i våra städer.
Det krävs fler synliga poliser. Kristdemokraterna vill ha 10 000 fler poliser.
Ideella organisationer som nattvandrare är mycket värdefullt och måste uppvärderas.
Som jag argumenterat för i denna motion krävs det också ett kraftigt utökande av antalet övervakningskameror.
Kristdemokraterna har tidigare kämpat för att taxibilar skulle få ha kameror i sina bilar på grund av alla överfall och rån. Det var stort motstånd, bland annat av integritetsskäl. Men vi lyckades och resultatet blev inte att integriteten kränktes, utan att brottsligheten mot taxichaufförer minskade dramatiskt. På samma sätt har kameror även tidigare motarbetats av olika instanser i ett första skede, men sedan snabbt accepterats då deras trygghetsskapande effekt visat sig.
Nu är det hög tid att inte bara använda kameror för att skydda taxichaufförer utan också människor i våra städer.
Mikael Oscarsson (KD) |
|