Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att inkludera dataspel, applikationer, e-böcker och annan digital kultur i kulturmomsen och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige ligger den normala momsnivån på 25 procent. Undantag från detta finns bland annat för kultur, resor och livsmedel. När det handlar om livsmedel gör man ingen skillnad på vad människor lägger i varukorgen – momsen för livsmedel ligger stadigt på 12 procent.
När det gäller kultur är situationen en annan. För biobesök, böcker och tidningar är momsen 6 procent. Men när det gäller bland annat dataspel och e-böcker är momsen 25 procent.
Det är i grunden märkligt. Datorspel innehåller ofta filmiska effekter, musik och en välskriven historia. På så sätt innehåller datorspel flera komponenter som annars beskattas med den vanliga kulturmomsen. Ser vi till e-böcker och andra digitala kulturyttringar så är de ofta exakta kopior av samma skrift i fysisk form. Men beskattningen är annorlunda.
Det digitala kulturlivet utvecklas lika snabbt som tekniken vi använder dagligen – de digitala upplevelserna är idag ett självklart inslag i kulturlivet. E-böcker tillåter oss att ha ett helt bibliotek i fickan. Applikationer lär oss mer om oss själva och varandra. Dataspel knyter samman människor med liknande intressen världen över. Den digitala kulturen är med sin lättillgänglighet och mångsidighet en tummelplats för kreativitet, skaparglädje och eftertänksamhet.
Ett rikt kulturliv berikar både människor och samhället, oavsett om kulturen är digital eller fysisk. Här behöver politiken ta ett steg tillbaka och låta kulturen utvecklas fritt utan pekpinnar. Ett viktigt steg i detta är att sluta definiera den digitala kulturen som väsensskild från den fysiska. Till exempel bör e-böcker, digitala musiktjänster och datorspel inkluderas i den enhetliga kulturmomsen, likt sina fysiska föregångare.
Detta skulle på ett bättre sätt spegla vårt samtida och framtida kulturliv. Dessutom skulle en uppdatering av regelverket, för en tid när den digitala ekonomin spelar en allt viktigare roll, skapa förutsättningar för nya och växande företag.
Jesper Skalberg Karlsson (M) |
|