Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera konsekvenser av förändringen gällande sänkta kompetenskrav vid den statliga institutionen Sis och tillkännager detta för regeringen.
Under tider av ökad psykisk ohälsa och fler som känner sig utsatta och lever vid sidan av samhällets grundtrygghet, valde sittande regering att godkänna att statens expertfunktion för utsatta, Statens institutionsstyrelse, Sis, sänkte sina kvalitetskrav.
Regeringen och ansvarigt statsråd Regnér (S) meddelar riksdagen att regeringen känt sig tvungen att sänka välfärdens kvalitetskrav vid Statens institutionsstyrelse, Sis. Regeringen formulerar sig i riksdagen: ”… sett sig tvungen att under ett år tillfälligt sänka myndighetens kompetenskrav.”
Därtill kommer att den personal som anställs och som inte når upp till myndighetens ordinarie kompetenskrav ska ges en individuell kompetensutvecklingsplan. Detta har regeringen tillstyrkt.
Trycket på olika typer av sociala boenden har onekligen ökat, vilket även gett hårdare konkurrens om arbetskraft. Antalet ensamkommande barn under 2015 var rekordmånga, vilket leder till större utmaningar med att genomföra rekryteringar till behandlingsassistenter i ungdomshem. Generaldirektören för Sis medgav att myndigheten haft stora svårigheter att lösa sitt samhällsuppdrag.
Huruvida det varit riktigt att sänka kompetenskraven i en av välfärdsstatens viktigaste institutioner för utsatta barn, om det har konsekvensutretts och man tittat på alternativa lösningar, framgår inte av regeringens beslut. Konsekvenser av de förändringar som gjordes bör nu därför i efterhand utredas för att skapa en tydlig bild av vad beslutet om lägre kompetenskrav resulterat i.
Det är visserligen krävande tider. Men det berättigar inte ett avkall på kvalitet och kompetens i välfärdens kärna.
Cecilia Widegren (M) |
|