Motion till riksdagen
2017/18:115
av Jonas Millard och Fredrik Eriksson (båda SD)

med anledning av prop. 2016/17:208 Några frågor om offentlighet och sekretess


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår propositionen i den del den avser sekretess i fråga om verksamhet med att kontrollera och intyga stödförklaringar i enlighet med förordning (EU) 211/2011 om medborgarinitiativet.
  2. Riksdagen avslår propositionen i den del den avser bibliotekssekretess.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med ett nytt förslag om bibliotekssekretess och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Advokatsamfundet och tillkännager detta för regeringen.

Medborgarinitiativ

Sverigedemokraterna anser i likhet med flera av remissinstanserna såsom juridiska fakultetsstyrelsen vid Lunds universitet, Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Utgivarna och Fackförbundet ST att förslaget inte bör genomföras. Som huvudregel bör det allmänna vara synnerligen restriktiv med att införa sekretessbestämmelser på områden där det inte redan finns. Som nyss nämnda instanser anfört i propositionen är det allmännas intresse av insyn i fråga om vilka som kan tänkas stå bakom ett medborgarinitiativ synnerligen stor. Argument som lyfts i propositionen är t.ex. att det finns berättigade intresse av att veta om ett visst initiativ stöds enbart, eller företrädesvis, av personer ur en viss socioekonomisk grupp eller från ett visst avgränsat geografiskt område och att kunna göra en kartläggning av hur anslutningen till ett visst medborgarinitiativ är representerad geografiskt och ekonomiskt. Det kan även finnas intresse av att känna till vilka som stöder ett medborgarinitiativ på individnivå, såsom religiösa, fackliga eller politiska företrädare eller företrädare för näringslivet. Därtill kommer att de kommunala instituten folkinitiativ och medborgarförslag inte omfattas av någon särskild sekretessregel och att några tydliga indikationer på att enskilda avstår från att stödja ett folkinitiativ eller medborgarförslag på grund av detta inte finns. Vi ser därför ingen anledning att införa en särskild regel om sekretess för stödförklaringar i enlighet med förordning 211/2011 om medborgarinitiativ. Propositionen bör därför avslås i den delen.

Bibliotekssekretess

Det finns skäl att anta att webbhistorik för många kan uppfattas som mer integritetskänsligt än vilka böcker man lånar på biblioteket. Sverigedemokraterna är därför inte motståndare till att regeringen ser över frågan om informationsteknik inom bibliotekssekretessen men i likhet med Fackförbundet ST anser vi att regeringen bör analysera behovet av sekretessbrytande regler innan förslaget genomförs. Till exempel om vad som ska gälla när uppgifter som rör informationsteknik ska kommuniceras till andra myndigheter. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med förslaget när dessa frågor har belysts.

Ändringar i bilagan till offentlighets- och sekretesslagen

Utöver det tillägg i bilagan till offentlighets- och sekretesslagen som regeringen föreslår bör även Sveriges advokatsamfund läggas till. Advokatsamfundet är visserligen en privaträttslig organisation, men den har i dag ett praktiskt monopol på advokattjänster. Vidare är det en mäktig lobby- och remissorganisation som dessutom huvudsakligen finansierats med allmänna medel då medlemsavgiften betalas av yrkesutövare som har monopol på statliga tjänster. Av detta följer att full allmän insyn och offentlighet bör råda i verksamheten.¨

 

 

Jonas Millard (SD)

Fredrik Eriksson (SD)