Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bekämpa organiserad brottslighet och därmed komma till rätta med problemen med bilmålvakter och tillkännager detta för regeringen.
De allra flesta människor betalar sina parkeringsböter, men de som inte gör det bringar samhället både kostnader och bekymmer samtidigt som de undanhåller extremt mycket pengar. Det är viktigt att samhället bemöter brottsligheten och de kriminella med samlad kraft. Därför bör det införas en begränsning för hur många bilar en privatperson kan äga utan specialtillstånd, och kommunernas rätt att beslagta bilar med skulder oavsett var de står bör stärkas.
Att bekämpa bilmålvakter är att bekämpa grov organiserad brottslighet. Bara i Skånes största stad Malmö finns hundratals bilmålvakter, men femton av dem sticker ut rejält. Tillsammans äger de tusentals bilar och har skulder på miljontals kronor i obetalda parkeringsböter, obetald fordonsskatt och försäkringar. Bilarna som är registrerade på dem körs dagligen runt på stadens gator. Många av dem är obesiktigade eller har anmärkningar från bilprovningen och är rena trafikfaror, och i värsta fall används de till grov kriminell verksamhet.
Polisens verktyg för att komma till rätta med bilmålvakter har förbättrats, bland annat med den nya lagstiftning som trädde i kraft 2014, efter många års kamp från kommunala företrädare och polisen. Lagen innebär att felparkerade bilar kan forslas bort om ägaren har skulder, som till exempel obetalda parkeringsböter på över 5 000 kronor, på sina fordon. Men kriminella hittar ständigt nya vägar för att kringgå lagen. Lagändringen var välkommen men otillräcklig. Ytterligare skärpningar för att få bort målvaktsbilarna krävs.
I dag ges bara rätt att beslagta felparkerade bilar. Rimligen borde fordon med stora fordonsrelaterade skulder kunna omhändertas när och var de än påträffas. Skulderna i sig borde räcka.
Nuvarande regler gör det möjligt att byta ägare av ett fordon i efterhand. Det innebär att kriminella kan undvika att betala höga skulder genom att registrera fordonet på en person med lägre, eller inga, skulder som får i uppgift att hämta ut fordonet. När fordonet är uthämtat registreras fordonet återigen på den förra, mer skuldtyngda, ägaren som också stod som ägare vid bortforslingen. Lagstiftningen måste skärpas.
De värsta bilmålvakterna äger tusentals bilar. Det bör finnas någon begränsning för antalet bilar en privatperson kan äga utan särskilt tillstånd för att förhindra redan skuldtyngda bilägare att registrera fler fordon.
Transportstyrelsens register måste uppdateras och innefatta även utländska fordons fordonsrelaterade skulder. Avgifterna för parkeringsanmärkningar från samtliga europeiska länder måste drivas in. I dag finns det ingen möjlighet att till exempel flytta danska fordon, trots att det finns grund för det.
Niklas Karlsson (S) |
|