Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i alla beslut ha hela landets utveckling som utgångspunkt och tillkännager detta för regeringen.
Sverige är ett långt land där stora delar är glest befolkade. Däremot finns en god folklig förankring av synen att hela Sverige ska leva. Vi ska värna möjligheten att leva i alla delar av vårt land och samhällsfunktionerna ska på olika sätt försöka göra detta möjligt.
Stad-och-land-problematiken har blivit tydlig efter en period av väldigt stark urbanisering. Utvecklingen i Sverige har varit starkare än på andra håll i Europa. Koncentrationen av verksamhet och människor till landets större städer har varit stark under 2000-talet och den förväntas fortsätta.
Den 20 januari 2017 passerade Sveriges befolkning 10 miljoner invånare. Resan från 9 till 10 miljoner invånare tog 13 år. Enligt Statisticons befolkningsprognoser förväntas vi vara 11 miljoner invånare redan om åtta år.
Under 2016 ökade folkmängden i 271 av landets 290 kommuner, till stor del till följd av utrikes inflyttning där samtliga kommuner uppvisade positiva flyttnetton. På grund av åldersstrukturer med relativt många äldre, uppvisade hälften av kommunerna samtidigt negativa födelseöverskott.
När flyktingtillströmningen avtagit förväntas landets kommuner återgå till de tidigare årens utveckling. Storstadsområdena med deras pendlingskommuner ökar, landsbygdskommunerna minskar.
Regeringen har på olika sätt försökt bryta delar av detta mönster de senaste åren. Detta har bland annat skett genom utlokalisering av statliga myndigheters verksamhet. Beslutet om en livsmedelsstrategi är också en del i detta arbete då en stärkt livsmedelsindustri främst kommer landets mindre kommuner till del. På samma sätt är det viktigt med en framåtsyftande strategi för svenskt skogsbruk.
Riksdag och regering kan vara möjliggörare för att hela Sverige ska kunna leva. Man kan vara en föregångare, typ utlokalisering av statlig verksamhet, men också se till att beslut som fattas inte drabbar de områden i landet där befolkningen stagnerar eller minskar extra hårt.
Landsbygden är beroende av pendling med bil – det innebär att högre kostnader för drivmedel drabbar dessa områden extra hårt.
Utbyggnad av fiberbaserade bredband är dyrare i områden där det är långt mellan bostäder och verksamheter jämfört med i stadsmiljö. Detta innebär att stödet för fiber på landsbygd behöver förstärkas.
Bostadsbyggnation på mindre orter bör stimuleras då marknadskrafterna inte ser denna arena som tillräckligt attraktiv ur investeringsperspektiv.
Det är inte bara de centrala funktionerna av den statliga verksamheten som behöver komma ut i landet. Även den statliga närvaron vad gäller arbetsförmedling, försäkringskassa, skattemyndighet med flera behöver öka genom att lokala, kommunbaserade servicekontor inrättas. Dessa kan vara gemensamma för samtliga myndigheter och samordnas med berörda kommuner.
Ska hela Sverige leva krävs initiativ och beslut på central nivå. Annars kommer marknadskrafterna att tillse att utarmningen av den svenska landsbygden och våra små kommuner åter kommer att accelerera.
Patrik Björck (S) |
|
Carina Ohlsson (S) |
Erik Ezelius (S) |
Monica Green (S) |
|