Motion till riksdagen
2017/18:1052
av Laila Naraghi m.fl. (S)

YH för jobben i hela landet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att befintliga kriterier tillsammans med hänsyn till industrins kompetensförsörjningsbehov och det regionala behovet ska påverka fördelningen av yrkeshögskoleplatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges välstånd är byggt på innovativa och framgångsrika exportföretag som gång på gång klarat av att förnya och ställa om produktion och produkter i takt med att marknaderna förändrats. Utbildning, inklusive kompetensutveckling, har varit avgörande för att klara personalförsörjningen och är en av grundbultarna i den svenska modellen.

Den svenska industrin – dess företag och anställda – är avgörande för Sverige. Och den svenska industrin finns i hela Sverige, ofta lokaliserad utanför storstadsområdena. De yrkeshögskoleutbildningar som bedrivs runt om i Sverige har en viktig roll, inte minst för industrins kompetensförsörjning och därmed överlevnad. I regeringens nyindustrialiseringsstrategi pekas kunskapslyft inom industrin ut som ett prioriterat område samt att kompetensförsörjningssystemet ska möta industrins behov och främja dess långsiktiga utveckling.

För att utbildningsanordnare runt om i landet, i samarbete med olika arbetsgivare, ska kunna erbjuda yrkesutbildningar på högskolenivå krävs att Myndigheten för yrkeshögskolan beslutar att bevilja de aktuella utbildningarna. 2017 beviljades 26,8 procent av de sökta utbildningarna. I Kalmar län beviljades 1 av 22 sökta utbildningar, vilket motsvarar 4,5 procent.

Trots att väletablerade arbetsgivare inom industrin, till exempel Scania och Södra Cell, var involverade i de sökta yrkeshögskoleutbildningarna och vittnar om deras betydelse för kompetensförsörjning, avslog YH-myndigheten dessa utbildningar. Det slår hårt mot arbetsmarknaden och industrin; för Södra Cell sker exempelvis 90 procent av nyrekryteringarna genom just YH-utbildningen.

Yrkeshögskoleutbildningar är viktigt för industrin, men också för bygden. Genom att kvalificerade utbildningar ges över hela landet kan människor leva i hela landet, utbilda sig och få jobb. Yrkeshögskoleutbildningar är därför viktiga för att hela landet ska leva.

Med Nyindustrialiseringsstrategin har regeringen höjt ambitionerna för Sveriges industripolitik. Regeringen har också höjt ambitionerna i arbetet för regional tillväxt. I juni 2017 beslutades om en ny förordning för att stärka detta. Förordningen om regionalt tillväxtarbete (2017:583) tydliggör berörda statliga myndigheters ansvar i det regionala tillväxtarbetet och ska vara ett led i arbetet med att genomföra den nationella strategin för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015–2020. Strategin ska enligt regeringen vara vägledande för statliga myndigheters medverkan i tillväxtarbetet. Kompetensförsörjning är ett av de områden som regeringen prioriterar.

Både Nyindustrialiseringsstrategin och Strategin för hållbar regional tillväxt kan spela en viktig roll för Sverige – men då gäller det att båda verkligen implementeras. Myndigheten för yrkeshögskolan har en nyckelposition för att möjliggöra att så sker. Därför måste regeringen i regleringsbrevet överväga att tydliggöra uppdraget till YH-myndigheten för att försäkra både att industrins kompetensförsörjningsbehov tillgodoses och att myndigheten möjliggör regional tillväxt i hela landet.

 

 

Laila Naraghi (S)

 

Krister Örnfjäder (S)

Hanna Westerén (S)