Socialförsäkringsutskottets betänkande
|
Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken.
Förslaget innebär att det inom bostadsbidraget införs ett nytt särskilt bidrag för barn som bor växelvis. Samtidigt föreslås att underhållsstöd vid växelvist boende avskaffas.
Det särskilda bidraget för barn som bor växelvis ska kunna lämnas månadsvis med 1 300 kronor för ett barn, 1 600 kronor för två barn och 2 100 kronor för tre eller fler barn. Om det i hushållet finns såväl hemmavarande barn som växelvist boende barn lämnas särskilt bidrag för barn som bor växelvis med 300 kronor till familjer med ett hemmavarande barn och ett barn som bor växelvis, 500 kronor till familjer med två hemmavarande barn och ett barn som bor växelvis, och 800 kronor till familjer med ett hemmavarande barn och två barn som bor växelvis.
För att mildra övergången av stöd från underhållsstödet till stöd från bostadsbidraget för hushåll som har barn som bor växelvis, föreslås en utfasning över en fyraårsperiod där underhållsstödet vid växelvist boende lämnas med 200 kronor mindre per månad och barn för respektive år under övergångsperioden.
Regeringen föreslår också att inkomstgränserna för prövning av bostadsbidragets storlek för barnfamiljer höjs i fyra steg till totalt 150 000 kronor för ensamstående respektive 75 000 kronor vardera för makar/sambor under åren 2018 till 2021.
Vidare föreslås att umgängesbidraget inom bostadsbidraget höjs till 500 kronor för ett barn, 600 kronor för två barn och 700 kronor för tre eller fler barn. Om det, förutom hemmavarande barn eller barn som bor växelvis, även finns barn som bor tidvis i hushållet, lämnas umgängesbidrag med 100 kronor per månad för varje barn som berättigar till ett sådant bidrag.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018 med vissa övergångsbestämmelser.
Utskottet tillstyrker regeringens förslag med en mindre redaktionell ändring.
Behandlade förslag
Proposition 2017/18:6 Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis
1.Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis (M)
2.Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis (C)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken med den ändringen att i 97 kap. 22 § beteckningen 22 a § införs mellan första och andra styckena.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:6.
Stockholm den 7 november 2017
På socialförsäkringsutskottets vägnar
Fredrik Lundh Sammeli
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Carina Ohlsson (S), Mikael Cederbratt (M), Phia Andersson (S), Jennie Åfeldt (SD), Lars-Arne Staxäng (M), Rickard Persson (MP), Kerstin Nilsson (S), Emma Carlsson Löfdahl (L), Aron Modig (KD), Teresa Carvalho (S), Maria Abrahamsson (M), Marie Olsson (S), Christina Höj Larsen (V), Paula Bieler (SD), Johanna Jönsson (C) och Helena Bonnier (M).
Särlevandeutredningen lämnade i juni 2011 i sitt slutbetänkande SOU 2011:51 bl.a. förslag om att underhållsstöd vid växelvist boende skulle avskaffas, och i stället skulle ett nytt särskilt bidrag för barn som bor växelvis införas inom bostadsbidraget.
Även Riksrevisionen rekommenderade i sin rapport RiR 2010:22 att underhållsstöd vid växelvist boende borde hanteras inom bostadsbidraget.
Propositionens förslag om nedtrappning av underhållsstöd vid växelvist boende, höjda inkomstgränser i bostadsbidraget och höjt umgängesbidrag har av regeringen beretts under hand med Försäkringskassan.
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2017/18:6 Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis.
En redovisning av det riksdagsbeslut som föreslås i propositionen finns i bilaga 1. Det lagförslag som lämnas i propositionen finns i bilaga 2.
Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.
Utskottet tillstyrker regeringens förslag med en mindre redaktionell ändring.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen bifaller regeringens förslag till ändringar i socialförsäkringsbalken som bl.a. innebär att reglerna om underhållsstöd vid växelvist boende upphävs samtidigt som det införs ett nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis hos båda föräldrarna.
Jämför särskilt yttrande 1 (M) och 2 (C).
Propositionen
Bestämmelserna om bostadsbidrag tar enligt regeringen inte tillräcklig hänsyn till det kostnadsansvar en förälder kan antas ha när barnet bor växelvis. Den nuvarande situationen får till följd att två föräldrar med likvärdiga förutsättningar blir olika kompenserade inom ramen för bostadsbidraget när barnet bor växelvis hos dem.
Regeringen vill därför modernisera de behovsprövade stöden för särlevande föräldrar och bättre anpassa dem efter föräldrarnas ekonomiska situation och kostnadsansvar. För att stödja ekonomiskt utsatta familjer och ge föräldrar bättre förutsättningar att ta ett gemensamt ansvar för barnet och dess försörjning, vill regeringen införa ett nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis. Då premieras inte en viss boendeform och barnets folkbokföring får inte en avgörande betydelse för rätten till stöd. Förslaget får till följd att föräldrar som får bostadsbidrag och har barn som bor växelvis får likvärdiga förutsättningar för ekonomiskt stöd till sitt boende oberoende av var barnet är folkbokfört.
Regeringen föreslår således att det inom bostadsbidraget införs ett nytt särskilt bidrag för barn som bor växelvis hos sina särlevande föräldrar. Bidraget ska på motsvarande sätt som bostadsbidrag i form av särskilt bidrag för hemmavarande barn och umgängesbidrag lämnas för ett ökat kostnadsansvar med anledning av att det finns barn i hushållet. Ett krav för att få det nya särskilda bidraget ska vara att föräldern har vårdnaden om barnet.
Det särskilda bidraget för barn som bor växelvis ska kunna lämnas månadsvis med 1 300 kronor för ett barn, 1 600 kronor för två barn och 2 100 kronor för tre eller fler barn.
Om det finns såväl hemmavarande barn som växelvist boende barn i hushållet lämnas, förutom särskilt bidrag för hemmavarande barn, särskilt bidrag för barn som bor växelvis med 300 kronor till familjer med ett hemmavarande barn och ett barn som bor växelvis, med 500 kronor till familjer med två hemmavarande barn och ett barn som bor växelvis och med 800 kronor till familjer med ett hemmavarande barn och två barn som bor växelvis.
Vid prövning av bostadsbidrags storlek ska enligt förslaget för varje barn som bor växelvis hos den försäkrade hälften av barnets förmögenhet ingå i den sammanlagda förmögenhet som utgör ett tillägg till den bidragsgrundande inkomsten. Även hälften av varje barns överskott i inkomstslaget kapital som överstiger 1 000 kronor ska läggas till den bidragsgrundande inkomsten.
Analyser visar att föräldrar med barn som bor växelvis och som får både bostadsbidrag och underhållsstöd vid växelvist boende sammantaget får en större ekonomisk ersättning än föräldrar som har barn boende i hushållet hela tiden. Underhållsstöd vid växelvist boende premierar således en viss boendeform för barnet framför andra.
Som en konsekvens av detta föreslår regeringen att underhållsstödet vid växelvist boende avskaffas och att förändringen genomförs successivt under en period av fyra år. Under denna period minskas det högsta belopp som en förälder kan få i underhållsstöd vid växelvist boende med 200 kronor per månad och barn för respektive år. Det maximala beloppet ska därmed minska till 586 kronor från april 2018, till 386 kronor från februari 2019 och till 186 kronor från februari 2020. Efter januari 2021 är stödet helt avskaffat. För barn som har fyllt 15 år ska respektive belopp höjas med 75 kronor. Enligt regeringen innebär förslaget att underhållsstödet renodlas till ett stöd för uteblivet underhåll.
För att mildra de negativa ekonomiska konsekvenserna för berörda hushåll föreslår regeringen att beloppsgränserna för när den bidragsgrundande inkomsten ska medföra en minskning av bostadsbidraget till barnfamiljer ska höjas från 127 000 till 150 000 kronor för ensamstående och från 63 500 kronor till 75 000 kronor vardera för makar eller sambor fr.o.m. 2021. Höjningen ska göras i fyra steg under 2018–2021. I ett första steg höjs inkomstgränserna till 135 000 kronor respektive 67 500 kronor 2018, i ett andra steg 2019 till 142 000 kronor respektive 71 000 kronor, i ett tredje steg 2020 till 148 000 kronor respektive 74 000 kronor samt i ett fjärde steg 2021 till 150 000 kronor respektive 75 000 kronor.
Förslaget om höjda inkomstgränser rör samtliga hushåll med barn inom bostadsbidraget, inte bara de som har barn som bor växelvis.
Vad gäller umgängesbidraget inom bostadsbidraget föreslår regeringen att det höjs från 300 kronor till 500 kronor för ett barn, från 375 kronor till 600 kronor för två barn och från 450 kronor till 700 kronor för tre eller fler barn. Om det i hushållet förutom hemmavarande barn eller barn som bor växelvis även finns barn som tidvis bor i hushållet ska umgängesbidrag lämnas med 100 kronor per månad för varje barn som berättigar till sådant bidrag.
Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018 med vissa övergångsbestämmelser.
Enligt regeringen är det nya särskilda bidraget för barn som bor växelvis och umgängesbidraget inom bostadsbidraget, i likhet med det särskilda bidraget för hemmavarande barn, att bedöma som en familjeförmån i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen.
Utskottets ställningstagande
Utskottet konstaterar att det inte väckts några motioner med anledning av propositionen.
I propositionen anges att det vid växelvist boende i dag är vanligast att kvinnor tar emot särskilt bidrag för hemmavarande barn och att män tar emot umgängesbidrag. Det nya särskilda bidraget för barn som bor växelvis kommer att leda till en mer jämställd fördelning av den del av bostadsbidraget som lämnas för att det finns barn i hushållet. En omfattande redovisning av förslagets konsekvenser, inte minst för enskilda, visar samtidigt att vissa grupper kommer att få en försämring av ekonomin när underhållsstöd vid växelvist boende avskaffas och det nya särskilda bidraget inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis införs. Vissa föräldrar, främst kvinnor, som i dag uppbär det särskilda bidraget för hemmavarande barn kan få en något lägre ersättning. Det handlar om föräldrar som i dag får bostadsbidrag utifrån att barnet bor där på heltid trots att det i praktiken bor växelvis hos föräldrarna. Anledningen till att de i dag kan få det särskilda bidraget för hemmavarande barn är att barnet är folkbokfört hos föräldern. Enligt regeringens förslag ställs det inte upp något krav på barnets folkbokföring för att få det nya särskilda bidraget. Därmed kommer föräldrarna i fortsättningen att vara berättigade till det nya särskilda bidraget för barn som bor växelvis, oavsett om barnet är folkbokfört hos föräldern eller inte.
Det innebär å andra sidan att föräldrar som har barn som bor växelvis men som i dag endast kan få umgängesbidrag inom bostadsbidraget genom förslaget kommer att få ett höjt bostadsbidrag. I stället för ett umgängesbidrag kommer de att kunna få det nya särskilda bidraget för barn som bor växelvis, under förutsättning att föräldern har rättslig vårdnad om barnet.
För att mildra de negativa konsekvenser som kan uppstå föreslås bl.a. höjda inkomstgränser vid prövning av bostadsbidragets storlek och att underhållsstöd vid växelvis boende fasas ut under en fyraårsperiod.
Utskottet beklagar de negativa konsekvenserna av förslaget men anser att en överflyttning av underhållsstöd vid växelvist boende till bostadsbidraget är en rimlig åtgärd. Som regeringen anger i propositionen är bostadsbidraget en kompensation avsedd för ekonomiskt utsatta hushåll, dvs. i praktiken ett inkomstprövat konsumtionsstöd. Underhållsstödet syftar däremot till att kompensera för uteblivet underhåll, samtidigt som underhållsstöd vid växelvist boende är ett stöd till ensamstående låginkomsttagare med barn som bor växelvis. Underhållsstöd vid växelvist boende har med andra ord större likheter med bostadsbidraget än med underhållsstödet. Regeringen pekar även på att de två stödsystemen har olika metoder för inkomstprövning och att det är inkonsekvent att folkbokföringen har en avgörande betydelse för bostadsbidraget men saknar betydelse för underhållsstöd vid växelvist boende.
Av nu nämnda skäl anser utskottet att regeringens förslag bör tillstyrkas. Utskottet föreslår en mindre redaktionell ändring i 97 kap. 22 § socialförsäkringsbalken. Mellan första och andra styckena ska beteckningen 22 a § införas.
I övrigt noterar utskottet att regeringen anser att det nya särskilda bidraget för barn som bor växelvis och umgängesbidraget inom bostadsbidraget, i likhet med det särskilda bidraget för hemmavarande barn, är att bedöma som en familjeförmån i den mening som avses i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen.
Riksdagen har nyligen bifallit regeringens förslag i proposition 2016/17:216 Åldersdifferentierat underhållsstöd och höjt grundavdrag för bidragsskyldiga föräldrar (bet. 2017/18:SfU9, rskr. 2017/18:16). I den propositionen föreslogs bl.a. att underhållsstödet höjs fr.o.m. februari 2018 med 150 kronor per månad för barn som fyllt 15 år.
1. |
Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis (M) |
|
Mikael Cederbratt (M), Lars-Arne Staxäng (M), Maria Abrahamsson (M) och Helena Bonnier (M) anför: |
Vi ser ett tydligt behov av en reform som innebär att människor ska ta ett tydligare personligt ansvar för sina barns ekonomi. Systemet har reformerats, och regeringen har nu föreslagit ytterligare förändringar. Dessa genomförda och föreslagna förändringar löser inte det grundläggande problemet med en frånvarande förälder som inte tar sitt ekonomiska ansvar fullt ut. Två olika modeller skapar dessutom ekonomiska incitament för föräldrar att välja det ena eller det andra. De nuvarande reglerna riskerar att verka konfliktdrivande. Vi föreslår därför bl.a. i vår motion 2017/18:3033 att underhållsstödet ersätts med en modell som innebär att fler föräldrar betalar underhåll som motsvarar den egna levnadsstandarden eller den taxerade inkomsten. Detta förslag kommer att behandlas i utskottet under hösten. Vi står dock i detta skede bakom regeringens förslag i propositionen.
2. |
Nytt särskilt bidrag inom bostadsbidraget för barn som bor växelvis (C) |
|
Johanna Jönsson (C) anför: |
Vi föreslår i vår motion 2017/18:3776 att frågor om underhåll i större utsträckning ska regleras genom frivilliga överenskommelser mellan föräldrarna. När underhållsbidraget regleras civilrättsligt blir det oftast högre. Detta förslag kommer att behandlas i utskottet under hösten. Vi står dock i detta skede bakom regeringens förslag i propositionen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.
Bilaga 2