Socialförsäkringsutskottets betänkande

2017/18:SfU11

 

Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna.

I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av Riksrevisionens iaktta­gelser i rapporten Pensionssystemets årsredovisning – tydlig, tillräcklig, transpa­rent? Utskottet instämmer i regeringens bedömning av vilka förbättringar och åtgärder som behövs för att öka informationen om och därmed också förståelsen av årsredovisningen.

Behandlade förslag

Skrivelse 2017/18:21 Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredo­visning.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning

Utskottets ställningstagande

Bilaga
Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning

Riksdagen lägger skrivelse 2017/18:21 till handlingarna.

 

Stockholm den 1 februari 2018

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Fredrik Lundh Sammeli

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Johan Forssell (M), Carina Ohlsson (S), Mikael Cederbratt (M), Lars-Arne Staxäng (M), Solveig Zander (C), Rickard Persson (MP), Kerstin Nilsson (S), Emma Carlsson Löfdahl (L), Aron Modig (KD), Teresa Carvalho (S), Mathias Tegnér (S), Marie Olsson (S), Heidi Karlsson (SD), Christina Höj Larsen (V), Paula Bieler (SD) och Helena Bonnier (M).

 

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2017/18:21 Riks­revisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning. I skrivelsen redovi­sar regeringen sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser och förslag till åtgärder med anledning av granskningsrapporten (RiR 2017:7).

Den 28 mars överlämnade Riksrevisionen sin rapport till riksdagen, som överlämnade den till regeringen den 6 april 2017.

Riksrevisor Stefan Lundgren med medarbetare presenterade granskningsrapporten vid utskottets sammanträde den 8 juni 2017.

Det behandlade förslaget finns i bilagan.

 

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna.

Skrivelsen

Riksrevisionens iakttagelser

Riksrevisionen har granskat Pensionsmyndighetens redovisning av den all­männa inkomstgrundade pensionens finansiella ställning 2015 och framskriv­ningen av pensionssystemets långsiktiga utveckling (Orange rapport, 2015). Syftet med Riksrevisionens granskning var att undersöka om det underlag som rör pensionssystemets finansiella resultat och pensionssystemets långsiktiga utveckling var tillräckligt och relevant. Riksrevisionens övergripande slutsats är att redovisningen i Orange rapport överlag är ändamålsenlig och att den innehåller värdefull information om faktorer som påverkar pensionssystemets finansiella resultat för bokslutsåret. Riksrevisionen har dock identifierat några områden som behöver förbättras.

Riksrevisionen anser bl.a. att redovisningen av konjunkturlägets påverkan på pensionssystemets finansiella resultat behöver utvecklas och att analysen av de faktorer som ligger bakom behöver förstärkas genom att systemets nyckel­egenskaper följs upp. En löpande utvärdering av dessa egenskaper –   index­ering av pensionerna utifrån genomsnittsinkomsten och fasta delningstal efter pensioneringstillfället – skapar enligt Riksrevisionen bättre förutsätt­ningar för en analys av om utvecklingen motsvarar lagstiftarens intentioner. Redovisningen i Orange rapport saknar bl.a. en beräkning av nettoeffekten av livslängdsförändringar på systemets finansiella resultat, en utvärdering av re­lationen mellan systemets tillgångar och skulder, en heltäckande och transpa­rent analys av faktorerna bakom avgiftstillgångarnas utveckling samt en ana­lys av omsättningstidens utveckling. Även analysunderlaget till prognosen över pensionssystemets långsiktiga makroekonomiska utveckling behöver utveck­las för att man ska kunna bedöma riskerna för obalanser i systemet.

Samtliga pensionsförmåner, både offentliga och privata, och den dispo­nibla inkomsten behöver enligt Riksrevisionen ingå i Orange rapport för att beslutsfattare ska kunna analysera om pensionerna är tillräckliga och i tid ta initiativ till de reformer som behövs för att garantera systemets hållbar­het.

Slutligen anser Riksrevisionen att en förstärkning av redovisningen om t.ex. uppföljning och utvärdering över systemets nyckelegenskaper samt analysunderlaget till prognosen om systemets makroekonomiska utveckling skulle öka dess transparens och relevans för beslutsfattarna. Riksrevisionen anger att detta också är i linje med generella rekommendationer för denna typ av redovisning.

Riksrevisionens rekommendationer

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att ge den myndighet som re­geringen finner mest lämpad i uppdrag att

       bistå Pensionsmyndigheten med en vidareutveckling av riskanalysen, dvs. expertstöd vid identifiering och analys av demografiska och ekonomiska utmaningar som pensionssystemet står inför på både kort och lång sikt

       vidareutveckla hållbarhetsanalysen i termer av systemets förmåga att leve­rera tillräckliga pensioner nu och i framtiden.

Riksrevisionen rekommenderar Pensionsmyndigheten att

       förstärka analysunderlaget när det gäller konjunkturlägets påverkan på sy­stemets finansiella resultat samt när det gäller pensionssystemets nyckelegen­skaper

       vidareutveckla analysunderlaget i fråga om dels risker för obalanser i pensions­systemet som orsakats av en negativ trendmässig makroekono­misk ut­veckling och som reflekterar de ekonomiska och demografiska ut­maningar som Sverige står inför, dels risker kopplade till kraftiga variation­er i makro­ekonomiska förlopp, dvs. en analys av hur kraftiga låg­konjunkturer och andra typer av makroekonomiska chocker påverkar ris­ken för balansering och även längden på balanseringsperioderna

       utveckla analysen av hur den totala disponibla inkomsten, och därmed den relativa ekonomiska standarden för både dagens och morgondagens

pens­ion­ärer, påverkas av pensionssystemets utformning.

Regeringens bedömning

Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att redovisningen i Orange rap­port överlag är ändamålsenlig och att det finns förbättringsområden. Regeringen gör dock delvis en annan bedömning än Riksrevisionen av delar av förslagen, främst när det gäller formen för redovisningen och om den ska göras varje år. Regeringen anser att det i arbetet med att utveckla årsredovis­ningen är viktigt att en värdering görs av nyttan i förhållande till de resurser som krävs. I likhet med Riksrevisionen anser regeringen att redovisningen be­höver utvecklas när det gäller bl.a. hur viktiga nyckelfaktorer påverkar pensions­systemets finansiella hållbarhet och konjunkturlägets påverkan på systemets finansiella resultat samt bakomliggande faktorer. Liksom Riksrevisionen an­ser regeringen också att prognoserna för pensionssystemets långsiktiga utveckling är viktiga. Vid en utveckling av prognoserna, särskilt ur ett makro­eko­nomiskt perspektiv, bedömer regeringen att hänsyn behöver tas till det ar­bete som krävs för att genomföra och årligen följa resultaten. Regeringen delar Riksrevisionens bedömning att tillräckligheten i systemet bör utvärderas både kort och lång sikt. Det gäller för såväl den allmänna inkomstgrundade pension­en som hela den disponibla inkomsten. Regeringen menar dock att det inte ska göras i Orange rapport eftersom avsikten med den är att följa pens­ionssystemets finansiella hållbarhet på kort och lång sikt. Pensionssystemets till­räcklighet, dess påverkan på det offentliga sparandet och den ekonomiska stan­dar­den samt utsattheten för äldre bör följas upp på annat sätt. Formerna för detta, utvärdering och utveckling av redovisningen i Orange rapport samt det even­tuella stöd Pensionsmyndigheten behöver bör beredas vidare i dialog mellan regeringen och Pensionsmyndigheten.

Regeringen anser att granskningsrapporten är färdigbehandlad genom skrivel­sen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att redovisningen av pensionssystemets finansiella ställ­ning och utveckling, Orange rapport, är av stor vikt för att man ska kunna bedöma den inkomstgrundade allmänna pensionens finansiella hållbarhet på både kort och lång sikt. Utskottet välkomnar därför Riksrevisionens granskning av Orange rapport och ser även positivt på de åtgärder som regeringen redovisar i sin skrivelse.

Utskottet anser att Orange rapport överlag är ändamålsenlig. Utskottet kan dock dela regeringens bedömning att redovisningen kan utvecklas exempelvis när det gäller hur viktiga nyckelfaktorer, såsom indexering av pensionerna utifrån genomsnittsinkomsten och fasta delningstal efter pensioneringstill­fället, påverkar pensionssystemets finansiella hållbarhet. Hur konjunkturläget påverkar systemets finansiella resultat och bakomliggande faktorer behöver enligt utskottet också utvecklas.

Vad gäller prognoserna för pensionssystemets långsiktiga utveckling, sär­skilt ur ett makroekonomiskt perspektiv, delar utskottet regeringens uppfatt­ning att vid en utveckling av prognoserna behöver hänsyn tas till det arbete som krävs för att genomföra och årligen följa upp resultaten.

Även när det gäller en förändring av informationen och analysen i årsredo­visningen delar utskottet regeringens bedömning att nyttan av detta behöver värderas i förhållande till de resurser som behövs för att vidga analysen. Ut­skottet anser vidare att pensionssystemets tillräcklighet, dess påverkan på det of­fentliga sparandet och den ekonomiska standarden, samt utsattheten för äldre bör följas upp på annat sätt än i Orange rapport. Regeringens bedömning av vilka förbättringar som behövs för att öka informationen om och också förståelsen av årsredovisningen är därmed, enligt utskottet, väl avvägd.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelsen till handlingarna.

 

 

 

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2017/18:21 Riksrevisionens rapport om pensionssystemets årsredovisning.