|
Ändringar i konkurrenslagen
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i konkurrenslagen och lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler samt förslag om upphävande av lagen om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn. Lagändringarna innebär att instansordningen för prövning av företagskoncentrationer ändras. Konkurrensverket ska, i stället för Patent- och marknadsdomstolen, som första instans få besluta i frågor om företagskoncentrationer. Verkets beslut ska kunna överklagas till domstolen. Vidare föreslås att undantag från förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete inte ska gälla för sådana avtal som avses i lagen om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn. Ändringen i lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler är av författningstekniskt slag.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Proposition 2017/18:15 Ändringar i konkurrenslagen.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler
Ändringar i konkurrenslagen, punkt 1 (M, C, L, KD)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Ändringar i konkurrenslagen |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579),
2. lag om upphävande av lagen (2008:585) om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:15 punkterna 1 och 2.
2. |
Ändringar i lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler med den ändringen att det ska införas en ikraftträdandebestämmelse av följande lydelse: ”Denna lag träder i kraft den 1 januari 2018”.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:15 punkt 3.
Stockholm den 19 oktober 2017
På näringsutskottets vägnar
Jennie Nilsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jennie Nilsson (S), Lars Hjälmered (M), Åsa Westlund (S), Hans Rothenberg (M), Per-Arne Håkansson (S), Josef Fransson (SD), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Jonsson (S), Penilla Gunther (KD), Anna-Caren Sätherberg (S), Johan Nissinen (SD), Peter Helander (C), Lorentz Tovatt (MP), Maria Weimer (L), Håkan Svenneling (V) och Åsa Eriksson (S).
I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2017/18:15 Ändringar i konkurrenslagen. Inga motioner har väckts med anledning av propositionen. I bilaga 1 finns regeringens förslag till riksdagsbeslut, och i bilaga 2 återfinns regeringens lagförslag.
Den 30 april 2015 beslutade regeringen om att överväga en utökad beslutanderätt för Konkurrensverket i fråga om konkurrensskadeavgifter och företagskoncentrationer (dir. 2015:48). Kammarrättsrådet Eva Edwardsson utsågs till särskild utredare. Genom tilläggsdirektiv i maj 2016 förlängdes utredningstiden (dir. 2016:37). Utredningen redovisade i juni 2016 sitt uppdrag genom betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49). Betänkandet remissbehandlades. Den 8 februari 2017 remissbehandlades promemorian Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket, som utarbetats inom Näringsdepartementet.
I en rapport till Europaparlamentet och rådet i mars 2016 angav kommissionen preliminärt att kommissionens förordning (EU) nr 267/2010 om tillämpningen av artikel 101.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på vissa kategorier av avtal, beslut och samordnade förfaranden inom försäkringssektorn inte skulle förnyas. Med anledning av rapporten utarbetades inom Näringsdepartementet promemorian Slopat gruppundantag för konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn, med förslag om att upphäva motsvarande bestämmelser i konkurrenslagen (2008:579) och lagen (2008:585) om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn. Promemorian remissbehandlades. Kommissionens förordning har inte förnyats.
I propositionen lämnas även förslag till en författningsteknisk ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler.
Lagrådet hade inget att invända mot lagförslagen. Vad gäller ändringen i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler har regeringen inte begärt in Lagrådets yttrande.
I propositionen föreslås ändringar i konkurrenslagen som innebär att instansordningen för prövning av företagskoncentrationer ändras. Konkurrensverket ska, i stället för Patent- och marknadsdomstolen, som första instans få besluta i frågor om företagskoncentrationer. Verkets beslut ska kunna överklagas till domstolen.
Vidare föreslås att konkurrenslagen anpassas till förändringar i EU:s konkurrensregler när det gäller vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn. Ändringen innebär att undantag från förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete inte ska gälla för sådana avtal som avses i lagen om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn, en lag som regeringen föreslår ska upphävas.
Därutöver föreslås en redaktionell ändring i lagen om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till dels ändringar i konkurrenslagen (2008:579), dels upphävande av lagen (2008:585) om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn.
Jämför det särskilda yttrandet (M, C, L, KD).
Konkurrenslagen (2008:579) innehåller regler som syftar till att undanröja och motverka hinder för en effektiv konkurrens i fråga om produktion av och handel med varor, tjänster och andra nyttigheter. Konkurrenslagen avser att generellt skydda samhällsekonomin och konsumenterna. Lagen är tillämplig på alla företag i hela näringslivet och i fråga om all produktion av och handel med varor, tjänster och andra nyttigheter. Det är i första hand Konkurrensverket som ska vaka över att konkurrenslagen följs. Den svenska lagstiftningen på konkurrensrättens område har EU-rätten som förebild.
En företagskoncentration uppstår när kontrollen av företag varaktigt förändras till följd av att t.ex. två eller flera tidigare självständiga företag slås samman. En företagskoncentration ska anmälas till Konkurrensverket innan den genomförs. En företagskoncentration ska förbjudas om den är avsedd att påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av konkurrens inom landet i dess helhet eller avsevärd del av det. Regeringen anger att Konkurrensverkets undersökning utförs inom snäva tidsramar, men att verket inte är behörigt att självt fatta beslut för att motverka de hinder för en effektiv konkurrens som en koncentration kan ge upphov till. En fråga om förbud eller åläggande prövas av Patent- och marknadsdomstolen på talan av Konkurrensverket. Domstolens avgörande får överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.
Regeringen föreslår att Konkurrensverket får besluta i frågor som rör företagskoncentrationer. Konkurrensverkets beslut får överklagas till Patent- och marknadsdomstolen. Vid prövningen i Patent- och marknadsdomstolen får lagen om domstolsärenden tillämpas.
Regeringen anger som skäl för förslaget bl.a. att i propositionen Domstolarnas handläggning av ärenden (prop. 2010/11:119, bet. 2010/11:JuU24) har regeringen uttalat att domstolarna i så stor utsträckning som möjligt ska fokusera på dömande uppgifter och att om ärendena inte är av sådan karaktär att en domstolsprövning är nödvändig i första instans bör utgångspunkten vara att de flyttas från domstol till förvaltningsmyndighet. Rätten till domstolsprövning garanteras genom möjligheten att överklaga förvaltningsmyndighetens beslut. Vidare prövar Konkurrensverket i dag frågor om ålägganden att upphöra med en överträdelse av förbudet mot missbruk av dominerande ställning. Verkets beslut om åläggande kan då överklagas till Patent- och marknadsdomstolen. Vidare anger regeringen att förslaget om att Konkurrensverket ska få besluta i frågor som rör företagskoncentrationer i första hand är ekonomiskt och att frågor av det slaget typiskt sett inte kräver domstolsprövning i första instans.
Därtill föreslår regeringen bl.a. att ett beslut om förbud mot eller åläggande i fråga om en företagskoncentration ska gälla omedelbart, om något annat inte bestäms. Därtill bör bestämmelsen om rätt till ersättning för kostnader som uppkommit efter det att en part fått tillfälle att yttra sig över Konkurrensverkets utkast till stämningsansökan upphävas, liksom bestämmelsen om kostnadsansvar vid återkallelse av talan på grund av att parterna återkallat sin anmälan till Konkurrensverket.
Av remissinstanserna har bl.a. Patent- och marknadsdomstolen samt Patent- och marknadsöverdomstolen avstyrkt förslagen om att Konkurrensverket ska få besluta i frågor som rör företagskoncentrationer samt att ersättning för rättegångskostnader ska upphävas.
Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2018 och att äldre bestämmelser ska gälla för företagskoncentrationer som har anmälts till Konkurrensverket före ikraftträdandet.
Konkurrenslagen innehåller förbud mot konkurrensbegränsande samarbete som omfattar avtal mellan bl.a. företag och sammanslutningar av företag som har till syfte att hindra, begränsa eller snedvrida konkurrensen på marknaden på ett märkbart sätt eller som ger ett sådant resultat. Lagen innehåller även bestämmelser om undantag i konkurrenslagen från förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete. Det finns ett generellt undantag där det anges att förbudet inte gäller avtal som exempelvis bidrar till att förbättra produktionen eller distributionen eller till att främja tekniskt eller ekonomiskt framåtskridande samt tillförsäkrar konsumenterna en skälig andel av den vinst som därigenom uppnås. Det generella undantaget från förbudet har sin motsvarighet i artikel 101.3 i EUF-fördraget. I konkurrenslagen finns även bestämmelser om undantag för vissa grupper av avtal, s.k. gruppundantag. Samtliga gruppundantagslagar, utom den som gäller viss taxisamverkan, innehåller hänvisningar till motsvarande EU-förordningar som antagits av Europeiska kommissionen.
Ett av dessa gruppundantag gäller för vissa konkurrensbegränsande samarbeten inom försäkringssektorn. De närmare förutsättningarna för att omfattas av gruppundantaget regleras i lagen (2008:585) om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn (gruppundantagslagen). Lagen är tillämplig på avtal som ingås mellan två eller flera företag inom försäkringssektorn. Gruppundantaget gäller bl.a. avtal om sammanställning och spridning av information för att i vissa avseenden kunna beräkna risker, utarbeta tabeller och genomföra undersökningar.
Av gruppundantagslagen framgår att undantaget gäller på de villkor som anges i kommissionens förordning (EU) nr 267/2010. Förordningen löpte ut den 31 mars 2017 och har inte ersatts med någon ny förordning.
Regeringen föreslår därför att gruppundantag inte ska gälla för avtal som avses i lagen om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn och att konkurrenslagen därmed ändras samt att gruppundantagslagen upphävs.
Regeringen motiverar sitt förslag med att rättslikhet eftersträvas i svensk rätt mellan den nationella konkurrensrätten och EU:s konkurrensregler. Genom upphävandet är företagen således skyldiga att följa samma regler i sak, oavsett om det är EU-rätten eller svensk rätt som tillämpas. Regeringen framhåller även att förslaget inte innebär att de konkurrensbegränsande avtal som i dag omfattas av gruppundantaget blir olagliga.
Av remissinstanserna har bl.a. branschorganisationen Svensk Försäkring avstyrkt förslaget.
Regeringen föreslår att lagen om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn upphör att gälla vid utgången av december 2017.
Utskottet har inget att invända mot regeringens lagförslag. Riksdagen bör således bifalla propositionen i berörda delar.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler och fastställer ikraftträdandet till den 1 januari 2018.
Propositionen
Regeringen föreslår en författningsteknisk ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler. Ändringen innebär att ordet genomförandebestämmelser byts ut mot tillämpningsföreskrifter. Regeringen motiverar ändringen med att förordningens titel har justerats.
Utskottet anser att riksdagen bör anta det framlagda lagförslaget av de skäl som angetts i propositionen. I regeringens förslag till lagtext i propositionen saknas dock tidpunkt för lagförslagets ikraftträdande. Av såväl propositionen som den information utskottet inhämtat från Näringsdepartementet framgår att lagen bör träda ikraft den 1 januari 2018. Riksdagen bör därför i sitt beslut tydliggöra att ikraftträdandet ska ske vid nyss nämnda tidpunkt.
Lars Hjälmered (M), Hans Rothenberg (M), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Penilla Gunther (KD), Peter Helander (C) och Maria Weimer (L) anför:
Vi har i det föregående ställt oss bakom utskottets förslag till riksdagsbeslut. Med anledning av vad som framförs i propositionens avsnitt om prövning av företagskoncentrationer vill vi anföra följande. Det är vår uppfattning att domstolarna i första hand ska fokusera på dömande uppgifter. Därför bör ärenden som är av sådan karaktär att domstolsprövning inte är nödvändig i första hand flyttas från domstol till förvaltningsmyndighet. Vidare anser vi att det är positivt för Sveriges konkurrenskraft att finna effektivitetsvinster för Konkurrensverket i deras arbete. Samtidigt noterar vi att ett antal remissinstanser, däribland Patent- och marknadsdomstolen samt Patent- och marknadsöverdomstolen, avstyrker förslagen om bl.a. att Konkurrensverket ska få besluta i frågor som rör företagskoncentrationer och att rätten till ersättning för rättegångskostnader ska upphävas.
Vi förutsätter att regeringen framöver följer konsekvenserna av det beslut som nu fattas och om behov uppstår återkommer till riksdagen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i konkurrenslagen (2008:579).
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (2008:585) om gruppundantag för vissa konkurrensbegränsande avtal inom försäkringssektorn.
3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:388) om tillämpning av Europeiska unionens statsstödsregler.
Bilaga 2