|
Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen godkänner avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till avtalet.
Proposition 2017/18:222 Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor
Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor (M)
Bilaga
Förteckning över behandlade förslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor |
Riksdagen godkänner avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till det.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:222.
Stockholm den 24 maj 2018
På näringsutskottets vägnar
Jennie Nilsson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jennie Nilsson (S), Lars Hjälmered (M), Anna-Caren Sätherberg (S), Hans Rothenberg (M), Per-Arne Håkansson (S), Josef Fransson (SD), Anna Wallén (S), Mattias Jonsson (S), Mattias Bäckström Johansson (SD), Maria Weimer (L), Penilla Gunther (KD), Patrik Engström (S), Lorentz Tovatt (MP), Håkan Svenneling (V), Rickard Nordin (C) och Jessica Polfjärd (M).
I betänkandet behandlas regeringens proposition 2017/18:222 Nordiskt avtal om samarbete i konkurrensfrågor. Inga motioner har väckts med anledning av propositionen. I bilagan finns regeringens förslag till riksdagsbeslut.
Sverige har ett avtal med Danmark, Island och Norge om samarbete mellan ländernas konkurrensmyndigheter bl.a. i fråga om utbyte av information. Inom ramen för samarbetet mellan de nordiska konkurrensmyndigheterna identifierades ytterligare behov av samarbete. I januari 2017 bemyndigade regeringen därför Konkurrensverket att förhandla fram ett nytt nordiskt samarbetsavtal med de övriga nordiska länderna. Regeringen beslutade i augusti 2017 att underteckna ett avtal i enlighet med Konkurrensverkets förslag till nytt nordiskt avtal om samarbete vid tillämpningen av konkurrensreglerna. Avtalet undertecknades av samtliga avtalspartner i september 2017. Ett tillägg i den engelska språkversionen av bilagan till avtalet gjordes i januari 2018.
Avtalet träder i kraft den trettionde dagen efter den dag då två parter deponerat ratifikationsinstrument eller motsvarande. För varje tredje part som därefter deponerar sådana instrument träder avtalet i kraft den trettionde dagen efter deponeringen.
Inom Näringsdepartementet har man tagit fram en promemoria med förslag om att riksdagen ska godkänna ovan nämnda avtal och Sveriges anslutning till det. Promemorian har remissbehandlats.
I propositionen föreslås att riksdagen ska godkänna avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till det. Det nya avtalet föranleder inga lagändringar.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen godkänner avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till avtalet.
Regeringen föreslår att riksdagen godkänner avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till avtalet. I avtalet finns det bl.a. artiklar om informationsutbyte och inspektioner och vad som gäller för informationsutbyte och inspektioner för en annan konkurrensmyndighets räkning. Huvuddragen i avtalet beskrivs i det följande. Artikel 2 innehåller bestämmelser om underrättelser om konkurrensrelaterade utredningar, förfaranden och fusioner. Enligt artikeln ska en avtalsparts konkurrensmyndighet ha behörighet att underrätta en annan parts konkurrensmyndighet om dess utredning eller förfarande kan förväntas inverka på den andra partens väsentliga intressen. Artikel 3 handlar om informationsutbyte, och det framgår där att parternas konkurrensmyndigheter ska ha rätt att översända all information om faktiska eller rättsliga omständigheter till varandra. I artikel 4 regleras informationsinhämtning för en annan konkurrensmyndighets räkning och utbyte av denna information. Artikel 5 behandlar frågan om inspektioner där en avtalsparts konkurrensmyndighet får på uppdrag av en annan parts konkurrensmyndighet, och för dess räkning, genomföra inspektioner eller andra undersökningsåtgärder enligt sin nationella lagstiftning i syfte att konstatera om den begärande partens konkurrensregler har överträtts. I artikel 6 behandlas underrättelseskyldighet vid ändringar i parternas nationella lagstiftning som kan påverka avtalet, och i artikel 7 behandlas frågor om ikraftträdande av avtalet. Artikel 8 handlar om revidering och uppsägning av avtalet, och artikel 9 handlar om deposition av ratifikationsdokument m.m. Till avtalet finns även en bilaga med avtalsparternas nationella konkurrensregler.
Avtalet ersätter det tidigare nordiska avtalet om samarbete i konkurrensfrågor som Sverige anslutit sig till. Det nya avtalet medför inga lagändringar.
Regeringen bedömer att det nya nordiska avtalet inte leder till några kostnadsökningar för det allmänna som inte kan hanteras inom befintliga budgetramar. När det gäller kostnaderna för de företag som blir föremål för konkurrensmyndigheternas utredningsåtgärder med anledning av det nya avtalet bedömer regeringen att dessa endast ökar marginellt.
Utskottet välkomnar regeringens förslag till ett nytt nordiskt samarbetsavtal inom konkurrensområdet. Det nya avtalet kan underlätta utredningar som rör företagskoncentrationer, karteller och missbruk av dominerande ställning där konkurrenter, kunder och leverantörer bedriver verksamhet i andra nordiska länder eller över gränserna. Vidare är det positivt att även Finland nu ingår i samarbetet. Utskottet tillstyrker därför regeringens förslag om att godkänna avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till det.
Lars Hjälmered (M), Hans Rothenberg (M) och Jessica Polfjärd (M) anför:
Som framgår av det föregående står vi bakom det utskottet anför om att godkänna avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till avtalet. Vi vill dock i detta särskilda yttrande utveckla vår syn på vikten av att företag inte ska få för höga kostnader eller för stor administration med anledning av det nya avtalet.
Väl fungerande marknader är av stor betydelse för samhällsekonomin, såväl för företag som för konsumenter. En viktig pusselbit för fungerande marknader är att säkerställa en effektiv konkurrensövervakning. Det stora flertalet företag blir förvisso inte föremål för ingripande av de konkurrensvårdande myndigheterna, dock är det så att företag som är föremål för utredning eller som åläggs att komma in med information i samband med utredningar kan få betydande kostnader för att ta fram och sammanställa informationen. Detta beror på att konkurrensmyndigheter ofta begär in mycket omfattande information. Därutöver kan det tillkomma omfattande kostnader för företagen för att hantera sekretessfrågor. Kostnaderna blir än mer påtagliga för de företag som underställs inspektioner där både den dagliga driften av verksamheten påverkas och det ofta tillkommer ett omfattande efterarbete som kräver såväl interna som externa resurser. Vi vill därför understryka vikten av att en effektiv konkurrensövervakning inte leder till onödigt höga kostnader eller för stor administration för de berörda företagen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen godkänner avtalet mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om samarbete i konkurrensfrågor och Sveriges anslutning till det (avsnitt 4).