Konstitutionsutskottets betänkande
|
Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen och lag om ändring i konkurrensskadelagen.
Genom lagändringen i offentlighets- och sekretesslagen införs en ny sekretessbestämmelse. Den nya bestämmelsen innebär att sekretess gäller för uppgift i en handling som en domstol får för prövning av om handlingen omfattas av editionsplikt i ett konkurrensrättsligt skadeståndsmål. Lagändringen i konkurrensskadelagen innebär att en parts rätt att ta del av en sådan handling begränsas.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2018.
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen.
Behandlade förslag
Proposition 2017/18:43 Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Sekretess och partsinsyn vid viss domstolsprövning enligt konkurrensskadelagen
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Sekretess och partsinsyn vid viss domstolsprövning enligt konkurrensskadelagen |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),
2. lag om ändring i konkurrensskadelagen (2016:964).
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:43 punkterna 1 och 2.
Stockholm den 25 januari 2018
På konstitutionsutskottets vägnar
Andreas Norlén
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Andreas Norlén (M), Hans Ekström (S), Annicka Engblom (M), Veronica Lindholm (S), Jonas Millard (SD), Marta Obminska (M), Per-Ingvar Johnsson (C), Agneta Börjesson (MP), Dag Klackenberg (M), Emanuel Öz (S), Fredrik Eriksson (SD), Tina Acketoft (L), Mia Sydow Mölleby (V), Tuve Skånberg (KD), Laila Naraghi (S), Petter Löberg (S) och Suzanne Svensson (S).
I proposition 2017/18:43 Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen föreslår regeringen en ändring i dels offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), dels konkurrensskadelagen (2016:964).
Regeringen redovisar i propositionen ärendets beredning fram till dess att propositionen beslutades. Av denna redovisning framgår i huvudsak följande.
Den 5 december 2014 publicerades Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/104/EU av den 26 november 2014 om vissa regler som styr skadeståndstalan enligt nationell rätt för överträdelser av medlemsstaternas och Europeiska unionens konkurrensrättsliga bestämmelser, fortsättningsvis benämnt direktivet. Direktivet har genomförts i svensk rätt genom en ny lag, konkurrensskadelagen (2016:964), och genom vissa följdändringar i annan lagstiftning. Konkurrensskadelagen och lagändringarna trädde i kraft den 27 december 2016 (prop. 2016/17:9, bet. 2016/17:NU6, rskr. 2016/17:19).
Under beredningen av det ärendet stod det klart att en fråga om sekretess i samband med en begäran om edition enligt konkurrensskadelagen behövde övervägas ytterligare. Detta kunde emellertid inte ske inom ramen för det då aktuella lagstiftningsärendet (prop. 2016/17:9 s. 73).
I propositionen behandlar regeringen frågor om sekretess och partsinsyn vid domstolsprövning av viss begäran om edition i skadeståndsmål enligt konkurrensskadelagen.
Lagrådet har granskat lagförslagen. Lagrådet har inga invändningar mot förslagen.
Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen.
En förteckning över de behandlade förslagen finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I konkurrensskadelagen finns bestämmelser om skriftligt bevis som kompletterar rättegångsbalken. Dessa bestämmelser anger att vissa typer av handlingar inte behöver företes eller tillhandahållas som bevis i en rättegång om skadestånd på konkurrensrättslig grund. Huruvida en viss handling är av sådan typ kan prövas av domstol. Vid den prövningen får domstolen, enligt direktivet, inte ge andra parter eller tredje parter tillgång till handlingen.
I propositionen föreslås att sekretess ska gälla hos domstol för uppgift i en handling som domstolen fått för en sådan prövning. Sekretess ska gälla om inte domstolen finner att uppgiften i handlingen ska företes eller tillhandahållas. Samtidigt föreslås att en parts rätt att ta del av en sådan handling begränsas.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och konkurrensskadelagen (2016:964).
Bakgrund
Konkurrensskadelagen (2016:964), förkortad KSL, innehåller bestämmelser om ersättning till följd av en överträdelse av konkurrensrätten (1 kap. 1 §).
Rättegångsbestämmelser för domstolarnas handläggning av ett konkurrensrättsligt skadeståndsmål finns i 5 kap. KSL, lagen (2016:188) om patent- och marknadsdomstolar och rättegångsbalken.
Enligt den s.k. processuella editionsplikten finns det i vissa fall en skyldighet att visa en handling som kan antas ha betydelse som bevis i ett mål. Rättegångsbalkens bestämmelser om skriftligt bevis och editionsplikt finns i 38 kap. För konkurrensrättsliga skadeståndsmål finns särskilda bestämmelser om skriftligt bevis och editionsplikt i 5 kap. 4–8 §§ KSL.
Genom bestämmelserna i 5 kap. KSL föreskrivs för konkurrensrättsliga skadeståndsmål vissa begränsningar i möjligheten till edition och skriftlig bevisning i förhållande till vad som gäller enligt rättegångsbalken. Således omfattar inte editionsplikten i konkurrensrättsliga skadeståndsmål, såvitt nu är av intresse, handlingar som finns hos en konkurrensmyndighet och som utgörs av förklaringar inom ramen för ett eftergiftsprogram eller förlikningsinlagor (5 kap. 5 § första stycket 1 och 2 KSL).
I 5 kap. 6 § första stycket första meningen KSL finns en bestämmelse som ska hantera den situationen att det råder delade meningar i ett konkurrensrättsligt skadeståndsmål i frågan om en handling är undantagen editionsplikten enligt 5 kap. 5 § första stycket 1 eller 2 KSL, dvs. om handlingen finns hos en konkurrensmyndighet och utgör en förklaring inom ramen för ett eftergiftsprogram eller en förlikningsinlaga. I sådana fall följer det av bestämmelsen att innehavaren av handlingen är skyldig att överlämna handlingen till domstolen för prövning av frågan om handlingen är undantagen från edition eller inte. Vid denna prövning får domstolen inte ge någon annan tillfälle att yttra sig än konkurrensmyndigheten eller den som upprättat handlingen (5 kap. 6 § första stycket andra meningen KSL).
Enligt sista meningen i artikel 6.7 i direktivet får domstolen under inga omständigheter ge andra än den berörda konkurrensmyndigheten och den som upprättat handlingen tillgång till ett bevis som är undantaget från edition. I 5 kap. 6 § andra stycket första meningen KSL föreskrivs därför att rätten, om den vid sin prövning finner att en handling är undantagen från editionsplikten, omedelbart ska återlämna den.
Bestämmelserna i 5 kap. KSL påverkar inte möjligheten för enskilda att med stöd av offentlighetsprincipen begära att få ta del av allmänna handlingar hos domstolen eller rätten till partsinsyn.
Propositionen
En ny sekretessbestämmelse införs i OSL
Av propositionen framgår att när en handling i ett konkurrensrättsligt skadeståndsmål har kommit in till domstolen för prövning enligt 5 kap. 6 § KSL av om handlingen omfattas av editionsplikt eller inte, utgör den en allmän handling. Detta innebär att var och en kan begära att få ta del av handlingen med stöd av offentlighetsprincipen. Vid sin prövning av en begäran om utfående av allmän handling har domstolen att göra en bedömning av om uppgifter i handlingen omfattas av någon bestämmelse om sekretess i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), förkortad OSL, eller om handlingen, helt eller delvis, kan lämnas ut.
Regeringen anför att den bestämmelse i OSL som i första hand blir aktuell i detta sammanhang är 36 kap. 2 § som gäller sekretess för uppgifter om affärs- eller driftförhållanden. Regeringen bedömer att den bestämmelsen inte ger ett tillräckligt sekretesskydd för att uppfylla kravet i artikel 6.7 sista meningen i direktivet, nämligen att domstolen under inga omständigheter får ge andra parter eller tredje parter tillgång till handlingarna. Regeringen bedömer att inte heller andra bestämmelser i OSL är tillräckliga för att uppfylla direktivets krav. Regeringen anser därför att en ny sekretessbestämmelse, 36 kap. 5 a § OSL, bör införas. Enligt regeringen bör den nya bestämmelsen utformas så att när en domstol får en handling för prövning enligt 5 kap. 6 § KSL gäller sekretess för uppgift i handlingen om inte domstolen finner att uppgiften ska företes eller tillhandahållas.
Rätten till partsinsyn begränsas i KSL
I propositionen anges att en allmän princip är att en part i ett tvistemål har rätt att ta del av vad motparter och andra tillför målet (partsinsyn). Därmed uppkommer enligt regeringen frågan om en part i ett konkurrensrättsligt skadeståndsmål, oaktat den föreslagna sekretessbestämmelsen i 36 kap. 5 a § OSL, har rätt att ta del av en handling som är föremål för domstolens prövning enligt 5 kap. 6 § första stycket KSL.
Regeringen anför att för att den föreslagna sekretessbestämmelsen i 36 kap. 5 a § OSL fullt ut och otvetydigt ska uppfylla direktivets krav i artikel 6 sista meningen, bör rätten till partsinsyn uttryckligen begränsas. Så kan enligt regeringen lämpligen ske genom att det i 5 kap. 6 § första stycket KSL föreskrivs att en part har rätt att ta del av en handling som är föremål för prövning enligt den bestämmelsen endast i den utsträckning rätten finner att handlingen ska företes eller tillhandahållas. Den föreslagna ändringen innebär att den rätt till insyn i målet som tillkommer en part inte gäller beträffande i paragrafen angivna handlingar under den tid domstolens prövning pågår och därefter, om inte domstolen finner att handlingen, eller en del av den, ska företes eller tillhandahållas.
Utskottets ställningstagande
Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i konkurrensskadelagen (2016:964).
Bilaga 2