Finansutskottets betänkande

2017/18:FiU35

 

Ett par frågor om kontoföring och clearingverksamhet

Sammanfattning

 

 

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument och till ändring i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till lagen om ändring i lagen om värdepappersmarknaden.

Genom förslaget blir det möjligt för kontoförande institut att ge i uppdrag åt någon annan än ett annat kontoförande institut att utföra registreringsåtgärder i avstämningsregister. Vidare förtydligas genom förslaget att äldre bestäm­melser i lagen om värdepappersmarknaden gäller för clearing­verksamhet som drivs av en clearingorganisation som även är en central värdepappersförvarare fram till dess att den centrala värdepappers­förvararen är auktoriserad som värdepapperscentral.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2018.

Inga motioner har lämnats med anledning av propositionen.

 

Behandlade förslag

Proposition 2017/18:71 Ett par frågor om kontoföring och clearing­verk­sam­het.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Utskottets överväganden

Ett par frågor om kontoföring och clearingverksamhet

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Ett par frågor om kontoföring och clearingverksamhet

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument,

2. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:71 punkterna 1 och 2.

 

Stockholm den 13 mars 2018

På finansutskottets vägnar

Fredrik Olovsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Olovsson (S), Elisabeth Svantesson (M), Ingela Nylund Watz (S), Oscar Sjöstedt (SD), Jörgen Andersson (M), Niklas Wykman (M), Marie Granlund (S), Dennis Dioukarev (SD), Mats Persson (L), Jakob Forssmed (KD), Niklas Karlsson (S), Björn Wiechel (S), Anette Åkesson (M), Peter Helander (C), Rasmus Ling (MP), Mathias Tegnér (S) och Karin Rågsjö (V).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottet behandlar proposition 2017/18:71 Ett par frågor om kontoföring och clearing­verk­samhet.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Lagrådet har granskat lagförslagen och har lämnat dem utan invändningar.

Inga motioner har väckts med anledning av propositionen.

Bakgrund

Det svenska och nordiska systemet för kontoföring av finansiella instrument skiljer sig från det system som vanligtvis tillämpas i övriga länder, genom att det tillåter registrering av individuella innehav direkt i den centrala värde­pap­pers­förvararens register. Detta ger investerare möjlighet att förvara värdepapper på individuellt separerade konton på den högsta nivån. Med den globalt sett dominerande metoden för kontoföring är kontohavarna hos den centrala värdepappersförvararen begränsade till ett antal depåbanker, som förvarar investerarnas innehav av värdepapper på egna konton (s.k. förvaltar­regist­rering).

I Sverige finns i dag en central värdepappersförvarare, Euroclear Sweden AB (Euroclear), som upprätthåller avstämningsregister för de emittenter som önskar denna tjänst. Ett avstämningsregister utgörs av avstämningskonton som läggs upp för ägare av finansiella instrument. Eftersom det är möjligt att registrera ägare direkt i Euroclears register finns det många avstämningskonton. För att systemet med direktreglering ska fungera finns s.k. kontoförande institut som får utföra registreringsåtgärder i avstämningsregistret. Euroclear har antagit ca 40 företag som kontoförande institut.

Europaparlamentets och rådets förordning om värdepapperscentraler, ink­lu­sive regler om kontoföring av finansiella instrument, trädde i kraft den 17 september 2014[1]. För att komplettera för­ord­ningen gjordes ändringar i lagen om värdepapperscentraler (tidigare la­gen om kontoföring av finansiella instrument) som trädde i kraft den 1 mars 2016 (prop. 2015/16:10, bet. 2015/16:FiU15, rskr. 2015/16:134). För­ord­ningen om värdepapperscentraler innebär bl.a. att en central värde­pappers­förvarare måste auktoriseras som värde­papperscentral för att kunna fortsätta sin verksamhet. Enligt övergångsbestämmelser till lagen om värdepappers­centraler får dock centrala värdepappersförvarare fortsätta att driva verk­samhet enligt äldre bestämmelser fram till dess att Finans­inspektionen slutligt har prövat en ansökan om auktorisation som värde­pap­pers­central. Äldre bes­täm­melser tillämpas då också för kontoförande institut som har antagits av den centrala värdepappersförvararen.

Euroclear ansökte om auktorisation som värdepapperscentral hos Finans­inspektionen i september 2017. Finansinspektionen ska inom 30 arbetsdagar efter mottagandet av ansökan bedöma om den är fullständig, och meddela sitt beslut om auktorisation inom sex månader efter inlämnandet av en fullständig ansökan.

Bland de lagändringar som trädde i kraft den 1 mars 2016, men som alltså ännu inte tillämpas av de kontoförande instituten, finns en bestämmelse som innebär att ett kontoförande institut inte får delegera till någon annan än ett annat kontoförande institut att utföra registreringsåtgärder i avstäm­nings­register. Det ansågs vara en fördel ur förtroendesynpunkt att på så sätt säker­ställa att den som utför registreringsåtgärder i avstäm­ningsregister verkligen uppfyller de villkor som gäller i ett sådant fall och har antagits av värde­papperscentralen som kontoförande institut (prop. 2015/16:10 s. 282).

Euroclear lämnade i maj 2017 in en framställan till regeringen om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instru­ment (Fi2017/02245/V). Euroclears förslag har remiss­behandlats. I oktober 2017 remitterade regeringen promemorian Förtyd­lig­ande av övergångs­bestämmelser till lagen om värdepappersmarknaden när det gäller clearing­verksamhet (Fi2017/03878/V).

 

 

Utskottets överväganden

Ett par frågor om kontoföring och clearingverksamhet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag om registreringsåtgärder i avstämningsregister och övergångsbestämmelser.

Därmed antar riksdagen regeringens lagförslag.

 

 

Propositionen

Inledning

I proposition 2017/18:71 Ett par frågor om kontoföring och clearing­verk­samhet föreslår regeringen en ändring i lagen (1998:1479) om värde­pappers­centraler och kontoföring av finansiella instrument som gör det möjligt för kontoförande institut att ge i uppdrag åt någon annan än ett annat kontoförande institut att utföra registreringsåtgärder i avstämningsregister. 

I propositionen föreslås även en ändring i punkt 2 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till lagen (2016:61) om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Genom ändringen förtydligas att äldre bestäm­melser i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden gäller för clearing­verksamhet som drivs av en clearingorganisation som även är en central värdepappersförvarare fram till dess att den centrala värde­pappersförvararen är auktoriserad som värdepapperscentral.

Kontoförande institut bör få ge i uppdrag åt någon annan än ett kontoförande institut att utföra registreringsåtgärder i avstämningsregistret

I de äldre bestämmelser som tillämpas i dag finns ingen reglering av möjligheten för ett kontoförande institut att ge i uppdrag åt någon annan att utföra regist­reringsåtgärder i avstämningsregister, och i praktiken sker detta i stor utsträckning. Enligt Euroclear har dock delegeringsförbudet i lagen om värde­pappers­centraler lett till att kontoförande institut har börjat förbereda en flytt av kunders innehav till s.k. förvaltarkonton. Kunderna kommer därmed inte längre att stå som innehavare av de finansiella instrumenten i avstäm­nings­registren, utan dessa kommer att vara förvaltarregistrerade på det kontoförande institutet. Förvaltaren för i sin tur register över äganderätten till de aktuella instru­menten. Ett system med förvaltarkonton i flera led är ett praktiskt sätt att hantera registreringar, när det inte är möjligt att ge i uppdrag åt det företag som genomför köp eller försäljning av finansiella instrument för en kunds räkning att utföra registreringsåtgärder direkt i avstämningsregister.

Under rådsförhandlingarna om kommissionens förslag till förordningen om värdepapperscentraler verkade Sverige för att förordningen inte skulle äventyra den svenska modellen med individuellt separerade konton på den högsta nivån. När kompletterande regler till förordningen skulle antas konsta­terade regeringen att den kontostruktur som finns i Euroclear kan behållas, till nytta för investerare som även fortsättningsvis vill utnyttja möjligheten att förvara sina värdepapper på individuellt separerade konton på den högsta nivån (prop. 2015/16:10 s. 334 f.).

Regeringen konstaterar nu att förbudet för ett kontoförande institut att delegera utförandet av regist­reringsåtgärder till någon annan än ett annat kontoförande institut har visat sig kunna få effekter som inte är förenliga med målsättningen att behålla den svenska modellen med ägarkonton. Visserligen kan det, som anfördes när förbudet mot att delegera infördes, vara värdefullt ur förtroendesynpunkt att den som faktiskt utför registrerings­åt­gärder är ett kontoförande institut. När det nu har visat sig att förbudet även­tyrar valfriheten för investerare vad gäller metod för förvaring av finansiella instrument, anser dock regeringen att det bör göras en ändring i lagen om värdepapperscentraler. Det nuvarande förbudet bör tas bort, och ett konto­förande institut bör få ge i uppdrag åt någon annan att utföra registrerings­åtgärder i avstämningsregister. Förordningen om värdepapperscentraler hind­rar inte en sådan ordning. Frågan om vilka förutsättningar som bör gälla för ett sådant uppdrag behandlas nedan.

Ansvaret ligger hos det kontoförande institutet

I flera lagar på finansmarknadsområdet finns det bestämmelser om s.k. upp­dragsavtal. Ofta anges inte särskilt att det är uppdragsgivaren som har ansvaret även om uppdragsgivaren ingår ett sådant avtal. I vissa fall finns det dock upp­lysningar om att ett uppdrag inte fråntar uppdragsgivaren dess ansvar en­­­ligt lagen i fråga. Regeringen konstaterar att om inget annat anges i lagen om värdepappers­centraler, ligger ansvaret för att fullgöra de skyldigheter som följer av lagen alltid hos det kontoförande institutet. Enligt regeringens mening är det inte nödvändigt att införa någon upplysning om ansvaret för att fullgöra  skyldigheterna när det gäller uppdrag att utföra registreringsåtgärder i avstäm­ningsregister.

Inga behov av lagreglerade krav på uppdragstagaren

Regeringen konstaterar att det saknas skäl att i lag införa skyldigheter för den som av ett kontoförande institut får i uppdrag att utföra registreringsåtgärder i avstäm­ningsregister. Enligt lagen om värdepapperscentraler är det konto-förande institutet ansvarigt, och följaktligen är det endast institutet som kan göra sig skyldigt till överträdelser av bestämmelserna om kontoföring.   

 

Krav på uppdragsgivaren

Inom finansmarknadsområdet finns flera lagar med bestämmelser om upp-dragsavtal. I dessa anges ett antal villkor som under vissa förutsättningar måste vara uppfyllda för att ett sådant uppdrag ska kunna lämnas – t.ex. finns bestämmelser som anger att ett värdepappersinstitut får ge i uppdrag åt någon annan att utföra en viss uppgift eller vissa funktioner av väsentlig betydelse för en verksamhet, om institutet svarar för att verksamheten bedrivs under kontrol­lerade och säkerhetsmässigt betryggande former och uppdraget inte väsentligt försämrar kvaliteten på institutets internkontroll och Finansinspektionens möj­ligheter att övervaka att institutet följer de regler som gäller för verksamheten.

Ett kontoförande instituts huvuduppgift är att utföra registreringsåtgärder i avstämningsregister. Ett uppdrag att utföra sådana åtgärder får därför anses vara en funktion av väsentlig betydelse för verksamheten. Regeringen anser därför att det bör ställas vissa krav på ett kontoförande institut som ger i uppdrag åt någon annan att utföra registreringsåtgärder. Eftersom verksamheten att föra konto till stor del är harmoniserad på EU-nivå i förordningen om värdepappers­centraler, föreslår regeringen att det anges i lagen om värdepappers­centraler att relevanta bestämmelser om utkontraktering i förordningen (artikel 30.1 d–i, 30.2 och 30.3) ska gälla även för ett kontoförande institut.

Ändring i övergångsbestämmelserna till lagen om värdepappersmarknaden

I propositionen föreslås även en ändring i punkt 2 i ikraftträdande- och över­gångsbestämmelserna till lagen (2016:61) om ändring i lagen (2007:528) om värde­pappersmarknaden. Enligt regeringen förtydligas genom denna ändring att äldre bestäm­melser i lagen om värdepappersmarknaden gäller för sådan clea­­ring­­verksamhet som drivs av en clearingorganisation som även är en cent­ral värdepappersförvarare, fram till dess att den centrala värde­pappers­förvararen är auktoriserad som värdepapperscentral.

Ikraftträdande

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2018.

Konsekvenser

När de kompletterande bestämmelserna till förordningen om värdepappers­cent­­raler infördes, redovisades inte några särskilda konsekvenser av att införa det aktuella förbudet. Vilka närmare effekter detta kan komma att få när det börjar tillämpas – dvs. att förvaltarregistrerade konton ökar i omfattning – har enligt regeringen framkommit först senare. Det förslag som regeringen nu presenterat innebär att den effekten kan undvikas. Genom att tillåta upp-dragsavtal skapas i stället förutsättningar för att behålla den svenska modellen med en kontostruktur som erbjuder investerare möjligheten att förvara sina värdepapper på individuellt separerade konton på den högsta nivån. Detta var också en viktig målsättning när lagen om värdepapperscentraler anpassades till den nya EU-regleringen om värdepapperscentraler. Regeringen framhåller att förslaget i övrigt inte får några särskilda konsekvenser.  

Regeringen bedömer att förslaget till ändringar av övergångsbestämmelser till lagen om värdepappersmarknaden inte medför några ekonomiska konse­kvenser, eftersom ändringen innebär ett förtydligande av vad som redan gäller.

Utskottets ställningstagande

Utskottet ansluter sig till regeringens överväganden och tillstyrker förslaget till ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument och förslaget till ändring i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till lagen (2016:61) om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2017/18:71 Ett par frågor om kontoföring och clearingverksamhet:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

 

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 

 


[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012.