|
Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar.
I propositionen föreslår regeringen att det införs en ny lag som syftar till att anpassa svensk rätt till EU:s förordning om gasanordningar.
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.
Inga följdmotioner har väckts i ärendet.
Behandlade förslag
Proposition 2017/18:178 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Propositionens huvudsakliga innehåll
Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2017/18:178.
Stockholm den 31 maj 2018
På försvarsutskottets vägnar
Allan Widman
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Allan Widman (L), Åsa Lindestam (S), Hans Wallmark (M), Peter Jeppsson (S), Alexandra Völker (S), Mikael Jansson (-), Jan R Andersson (M), Kent Härstedt (S), Daniel Bäckström (C), Anders Schröder (MP), Lotta Olsson (M), Paula Holmqvist (S), Roger Richtoff (SD), Lotta Johnsson Fornarve (V), Mikael Oscarsson (KD) och Mattias Ottosson (S).
Den 9 mars 2016 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EU) 2016/426 om anordningar för förbränning av gasformiga bränslen och om upphävande av direktiv 2009/142/EG, här kallad EU:s förordning om gasanordningar. Förordningen trädde i kraft den 20 april 2016 och ska tillämpas i dess helhet fr.o.m. den 21 april 2018. Förordningen innehåller bl.a. de krav som ställs på utformningen av gasanordningar.
EU:s förordning om gasanordningar innebär en anpassning till Europaparlamentets och rådets beslut nr 768/2008/EG av den 9 juli 2008 om en gemensam ram för saluföring av produkter och upphävande av rådets beslut 93/465/EEG och syftar till att uppnå en större enhetlighet i regleringen av gasanordningar och tillbehör inom EU. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93, här kallad EU:s förordning om ackreditering och marknadskontroll, är en del av detta paket. Den sistnämnda förordningen innehåller regler om ackreditering, marknadskontroll, kontroll av produkter från tredjeländer och om CE-märkning och ska i vissa fall tillämpas på gasanordningar och tillbehör.
Inom Justitiedepartementet har promemorian Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar upprättats. I promemorian föreslås kompletterande regler i de fall EU:s förordning om gasanordningar ger medlemsstaterna beslutanderätt eller där det annars finns behov av nationella föreskrifter. Promemorian har remissbehandlats. Remissyttrandena finns tillgängliga i Justitiedepartementet (Ju2017/09045/L4).
Lagrådet har inte haft några invändningar mot förslagen. I förhållande till lagrådsremissen har vissa språkliga och redaktionella ändringar gjorts.
Det ursprungliga direktivet om gasanordningar, direktiv 90/396/EEG av den 29 juni 1990 om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om anordningar för förbränning av gasformiga bränslen, kom att ändras genom flera ändringsdirektiv. Detta ledde till att direktivet kodifierades, dvs. gavs ut på nytt i en konsoliderad version, direktiv 2009/142/EG. EU:s direktiv om gasanordningar är genomfört i olika svenska myndigheters regelverk. I huvudsak är direktivet genomfört i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter. I vissa delar är emellertid direktivets bestämmelser omhändertagna genom Boverkets, Kemikalieinspektionens respektive Elsäkerhetsverkets regelverk.
Konsumentverket utövar marknadskontroll av de gasanordningar som inte omfattas av EU:s direktiv om gasanordningar. Lagen om brandfarliga och explosiva varor innehåller bestämmelser som reglerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps marknadskontroll av gasanordningar. Nämnda lag reglerar emellertid inte de övriga myndigheternas marknadskontroll av gasanordningar.
Direktivet om gasanordningar ersätts med en förordning som bl.a. innebär att bestämmelserna om gasanordningar anpassas till Europaparlamentets och rådets beslut 768/2008/EG om en gemensam ram för saluföring av produkter. Beslutet innehåller en mall för produktlagstiftning. Även lagen om brandfarliga och explosiva varor har genom en lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2016 anpassats till den ovannämnda mallen för produktlagstiftning.
EU:s förordning om gasanordningar förutsätter att vissa kompletterande bestämmelser införs på nationell nivå. En del av dessa bestämmelser kräver lagform, t.ex. regler om sanktioner vid överträdelse av förordningen.
Regeringen föreslår att det ska införas en ny lag som syftar till att anpassa svensk rätt till EU:s förordning om gasanordningar.
Förordningen, som ersätter det tidigare direktivet på området, innehåller bl.a. de krav som ställs på utformningen av gasanordningar för att de ska få tillhandahållas på EU:s inre marknad. Kraven på gasanordningar är i allt väsentligt desamma som tidigare.
I den nya lagen anges att marknadskontrollen, dvs. tillsynen över att förordningen följs, ska utövas av den eller de myndigheter som regeringen bestämmer. Marknadskontrollmyndigheten ska bl.a. få meddela de förelägganden och förbud som behövs för att regelverket ska följas. Dessutom ska marknadskontrollmyndigheten i vissa fall kunna ansöka hos en allmän förvaltningsdomstol om utdömande av sanktionsavgift. Den föreslagna lagen innehåller även bestämmelser om hjälp från Polismyndigheten, ekonomisk ersättning, tystnadsplikt och överklagande.
Lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar.
Propositionen
En ny lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar ska införas.
Det behövs inte några lagändringar för att komplettera artiklarna 19–35 om anmälan av organ som har till uppgift att utföra bedömning av överensstämmelsen enligt EU:s förordning om gasanordningar. Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) bör vara den myndighet som anmäler enligt bestämmelserna i artikel 20–22.
Marknadskontroll enligt EU:s förordning om gasanordningar och enligt den nya lagen ska utövas av den eller de myndigheter som regeringen bestämmer.
Lagen ska upplysa om att bestämmelser om marknadskontroll även finns i artiklarna 15.3 och 16–29 i EU:s förordning om ackreditering och marknadskontroll.
Polismyndigheten ska under vissa omständigheter som anges i lagen på begäran av marknadskontrollmyndigheten lämna den hjälp som behövs när myndigheten vidtar åtgärder enligt artikel 19.1 i EU:s förordning om ackreditering och marknadskontroll.
Marknadskontrollmyndigheten får meddela de förelägganden och förbud som behövs för att EU:s förordning om gasanordningar ska följas. Ett föreläggande eller förbud eller ett beslut om åtgärd enligt EU:s förordning om ackreditering och marknadskontroll ska förenas med vite, om det inte av särskilda skäl är obehövligt. Marknadskontrollmyndigheten får bestämma att ett sådant föreläggande eller förbud eller ett sådant beslut om åtgärd ska gälla omedelbart.
En ekonomisk aktör ska ersätta marknadskontrollmyndigheten för kostnader för provtagning och undersökning av prov, om det visar sig att anordningen eller tillbehöret inte uppfyller kraven i EU:s förordning om gasanordningar. Även den ekonomiska aktören ska i vissa fall kunna få ersättning för varuprover och liknande.
Den som har befattat sig med ett ärende som gäller marknadskontroll enligt EU:s förordning om gasanordningar eller lagen med kompletterande bestämmelser till förordningen får inte obehörigen röja eller utnyttja det som han eller hon vid kontrollen har fått veta om någons affärs- eller driftsförhållanden. I det allmännas verksamhet tillämpas offentlighets- och sekretesslagen.
En ekonomisk aktör ska åläggas att betala en sanktionsavgift, om aktören eller någon som handlar på dennes vägnar uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot kraven i EU:s förordning om gasanordningar. En sanktionsavgift får inte åläggas någon för en överträdelse av ett förbud eller en underlåtelse att följa ett föreläggande som har förenats med vite. I övrigt ska i fråga om sanktionsavgift vissa bestämmelser i produktsäkerhetslagen tillämpas.
En marknadskontrollmyndighets beslut om att meddela förbud och förelägganden samt beslut i fråga om ekonomisk ersättning får överklagas till en allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.
Den nya lagen ska träda i kraft den 1 augusti 2018.
Utskottets ställningstagande
Utskottet har inga invändningar mot regeringens förslag och konstaterar att det inte har väckts några motioner med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen bör anta regeringens lagförslag av de skäl som anförs i propositionen. Propositionen tillstyrks i sin helhet.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gasanordningar.
Bilaga 2