Dnr A2017/00177/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknads- och etableringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:716 av Elisabeth Svantesson (M) Brandmäns arbetsmiljö
Elisabeth Svantesson (M) har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön för brandmän vid utryckning.
Jag håller med dig, Elisabeth. Det är naturligtvis oacceptabelt att viktiga samhällsbärare såsom brandmän utsätts för hot och stenkastning på arbetet.
En ambitiös arbetsmiljöpolitik prioriteras högt av regeringen. Hot och våld, eller risken att bli utsatt för hot och våld på arbetsplatsen är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som ingen arbetstagare ska behöva utsättas för. Arbetsmiljöverkets föreskrift om våld och hot i arbetsmiljön gäller allt arbete där det kan finnas risk för att en arbetstagare utsätts för våld och hot. Brandmän omfattas av föreskrifterna som tar upp riskförebyggande åtgärder och hur arbetet mot en förbättrad arbetsmiljö ska följas upp. Alla tillbud ska utredas och dokumenteras och arbetstagare som utsatts för våld eller hot ska snabbt få hjälp och stöd.
Situationen i utsatta områden och för den utryckningspersonal som arbetar i dessa områden hanteras utifrån flera perspektiv där myndigheter har olika roller och måste hjälpas åt. Det är en komplex problematik som tas på stort allvar.
Regeringen har gett en särskild utredare uppgiften att överväga och föreslå de ändringar som behövs för att åstadkomma ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner, dvs. yrkesutövare som bland annat har till uppgift att hjälpa andra.
Stockholm den 1 februari 2017
Ylva Johansson