Dnr S2016/06925/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:273 av Cecilia Widegren (M) Kompetenskraven på SiS ungdomshem

Cecilia Widegren har frågat mig hur jag avser att säkra att kvaliteten inte sänks i samband med att kompetenskraven på medarbetare på ungdomshem inom Statens institutionsstyrelses ansvarsområde sänks.

Statens institutionsstyrelse (SiS) bedriver individuellt anpassad tvångsvård för barn och ungdomar med psykosociala problem och för vuxna med missbruk. Därtill bedriver SiS sluten ungdomsvård. SiS har ett viktigt uppdrag att bedriva vård för barn, ungdomar och klienter vars vårdbehov inte kan tillgodes i andra vårdformer.

Den tredje oktober fattade Statens institutionsstyrelse ett eget beslut om att under ett år tillfälligtvis sänka myndighetens egna kompetenskrav på två års eftergymnasial utbildning i socialt/pedagogiskt arbete för behandlingsassistenter. SiS fattade beslutet mot bakgrund av att myndigheten för närvarande befinner sig i en extraordinärt svår rekryteringssituation då det råder stor konkurrens om arbetskraften från HVB-hem samtidigt som myndigheten utökar antalet vårdplatser. Myndigheten ska fram till sommaren 2017 föra statistik över samtliga rekryteringar med eller utan stöd av undantagsregeln. Statistiken ska tillsammans med en arbetsmarknads- och rekryteringsanalys användas för en ny bedömning av myndighetens rekryteringssituation. För den personal som anställs och som inte når upp till myndighetens ordinarie kompetenskrav ska en individuell kompetensutvecklingsplan upprättas för att de på sikt ska nå upp till kraven.


En förutsättning för att SiS ska kunna bedriva kvalitativ vård är att myndigheten ges ekonomiska förutsättningar för detta, vilket även frågeställaren uppmärksammat i sina tidigare frågor i ämnet. Det finns därför skäl att återigen påminna om att regeringen föreslår att förvaltningsanslaget ska ökas med 40 miljoner kronor 2017 och ytterligare 10 miljoner kronor från och med 2018. Jag kan fortsatt konstatera att Moderaterna i sin budgetmotion föreslår en minskning av pris- och löneuppräkningen som istället innebär en minskning av SiS anslag med cirka fyra miljoner kronor 2017.

Stockholm den 9 november 2016

Åsa Regnér