Fråga 2016/17:996 Danmarks fiskeregler

av Tina Acketoft (L)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Att skydda torsken från utfiskning och samtidigt behålla en vital fiskeindustri är en tuff utmaning som vi delar med våra grannländer. Jag har tidigare ställt en skriftlig fråga till statsrådet Bucht, (Danmarks fiskregler hotar torsken 2017-02-16), om hur han avser att agera rörande Danmarks fiske av en utrotningshotad fisk när den är som mest sårbar. I Sverige har vi fortsatt att minska torskkvoterna, och inget fiske med trål efter torsk får bedrivas i västra Östersjön – allt för att skydda torsken och säkerställa en fiskeindustri även i framtiden. Danmark har valt att gå åt motsatt håll. Genom att utnyttja ett kryphål i vår gemensamma lagstiftning har de möjliggjort för sin fiskeindustri att ta upp torsk under dess lekperiod, en tid då den absolut inte får störas om vi vill se ett livskraftigt torskbestånd i Östersjön.

Statsrådets tidigare svar avseende min tidigare fråga får anses som innehållslöst. När Danmark väljer att frångå vår gemensamma lagstiftning och försätter hela torskbeståndet i akut kris måste regeringen agera. En fortsatt utveckling kan innebära slutet för torsken i Östersjön.

 Därför vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

På vilket sätt avser statsrådet att agera med anledning av att Danmark gett tillstånd att fiska på ett sätt och inom ett område som indirekt blir fiske av torsk under dess lekperiod?