Fråga 2016/17:993 Sveriges småföretagare

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För snart en månad sedan gick remisstiden ut för utredningen om beskattning av fåmansbolag, de så kallade 3:12-reglerna. Kritiken mot utredningens förslag rörande just 3:12-reglerna har varit hård från såväl opposition som näringsliv.

Samma dag som denna fråga skrivs kommer det dessutom kritik från ett av regeringspartierna, Miljöpartiet.

Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Rasmus Ling stämmer in i den kritik som framförts mot utredningens förslag. Till Dagens industri (den 2 mars 2017) säger Rasmus Ling att "lägger man ihop de här förslagen får det väldigt stora effekter och som parti anser vi inte att man kan gå fram med alla de här tre delarna".

I samma intervju konstaterar Miljöpartiets skattepolitiska talesperson att förslagen får "drastiska konsekvenser" om de genomförs.

Kritiken påminner mycket om den som framförts av näringslivet och oss moderater.

Sveriges småföretagare förtjänar nu ett tydligt besked. Frågan är om det senaste beskedet från Miljöpartiet – att man inte kan gå vidare med utredningens förslag, eftersom det innebär drastiska konsekvenser för svenska småföretagare – innebär att regeringen kommer att backa från utredningens förslag om 3:12-regler.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Innebär det senaste beskedet från Miljöpartiet att finansministern och regeringen inte kommer att gå vidare med utredningens förslag om 3:12-regler?