Fråga 2016/17:992 Retroaktiv skattelagstiftning

av Gunilla Nordgren (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverket meddelade nyligen en "rättslig vägledning" angående reavinstbeskattning för bostadsrätter. Innebörden är att när boende har köpt till en parkeringsplats, till exempel, "så bör bostadsrätten anses ha avyttrats", enligt Skatteverket.

Denna nya tolkning kan enligt flera sakkunniga jurister gå tillbaka så långt tillbaka som fem år.

Om bostadsrätten ökat kraftigt i värde kan det alltså bli tal om en rejäl reavinstskatt, som då alltså ska betalas in med pengar som inte finns, då bostadsrättshavaren inte har sålt sin bostad. Vid tidpunkten för inköpet, till exempel av en garageplats, ansågs detta inte utlösa reavinstbeskattning.

Denna nya tolkning riskerar att sätta människor i rejäl ekonomisk knipa. De kan tvingas gå till domstol för att få saken prövad, något som både tar tid och kostar pengar.

Att ändra lagar och regler med retroaktiv verkan är omoraliskt, kan jag tycka.

Man får utgå från att ministern inte anser att det är rätt och riktigt att Skatteverket gör nya tolkningar av skattelagstiftningen med retroaktiv verkan, och jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka lagstiftningsinitiativ eller andra generella åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av Skatteverkets nya tolkning av skattelagstiftningen?