Fråga 2016/17:986 Swedfunds investeringar i Ryssland

av Penilla Gunther (KD)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Skyhöga avgifter, placering i skatteparadiset Isle of Man och frånvaro av hållbarhetsfokus. Det är några saker som kommer fram i Svenska Dagbladets granskning av Swedfunds investeringar i Ryssland. Swedfund har investerat 37 miljoner kronor i fonden Mint II. Denna har sedan rasat med 90 procent. Av de ursprungliga 37 miljonerna – skattebetalarnas pengar – återstår bara 5 miljoner. Samtidigt har fondförvaltarna tjänat gott på fondens storförlust. 9 miljoner – av skattebetalarnas pengar – har gått rakt ned i fondförvaltarnas fickor. Dessa fickor befinner sig i skatteparadiset Isle of Man, trots att Swedfund ska bidra till att främja lokal skattebetalning.

Swedfunds syfte är viktigt, att investera i fattiga länder för att bidra till att skapa tillväxt, skatteintäkter, jobb och framtidstro. Investeringarna i Mint II kan knappast hävdas ha uppfyllt något av dessa kriterier, och kan bara beskrivas som ett fiasko.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att se till att dylika investeringar inte upprepas?