Fråga 2016/17:983 Erkännande av Somaliland

av Magnus Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Somalilands gränser fastställdes redan 1884–1885 genom avtal mellan Storbritannien, Frankrike, Italien och Etiopien. Inom dessa gränser blev Somaliland självständigt den 20 juni 1960 och erkändes då av en rad länder. Därefter ingick Somaliland en union med Somalia, som blivit självständigt något senare. Unionen med Somalia slutade emellertid med krig. Under kriget begick de somaliska styrkorna, ledda av diktatorn Siad Barre, allvarliga övergrepp mot den somaliländska civilbefolkningen. Den 18 maj 1991 återupptog Somaliland sin självständighet, och en fungerande administration etablerades.

De senaste 25 åren har Somaliland utvecklats till det mest demokratiska landet på Afrikas horn, enligt Freedom House årliga rapporter. Man arbetar aktivt med frågor om mänskliga rättigheter och jämställdhet. Under självständighetstiden har man hållit flera demokratiska val, övervakade av internationella valobservatörer, som resulterat i fredliga maktövergångar. Sedan 1991 har över 1 200 grundskolor och över 30 universitet startats i landet. Både flickor och pojkar ska få möjlighet att gå i skolan och skapa en bättre framtid för sig själva och landet.

Det faktum att Somaliland är en muslimsk fungerande demokrati har potential att tjäna som exempel för stora delar av den muslimska världen, likväl som för resten av Afrika.

Trots Somalilands politiska och sociala framsteg erkänns inte Somaliland av Sverige som en suverän stat.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser utrikesministern att ta initiativ till att Sveriges regering erkänner Somaliland som en suverän stat?