Fråga 2016/17:98 Olovlig körning

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Enligt lagen behöver man inte ha ett svenskt körkort om man inte är folkbokförd i Sverige. Så fort en person har folkbokförts i Sverige har denna ett år på sig att byta ut sitt utländska (utanför EES) körkort till ett svenskt. Det innebär att en utländsk lastbilschaufför som saknar giltigt körkort, svenskt eller från sitt hemland, därmed löper liten eller ingen risk att dömas för något brott om han eller hon stoppas av polisen. Den som folkbokför sig i Sverige men saknar ett körkort kan även fortsätta att köra bil i upp till ett år utan risk att bli dömd för olovlig körning.

Det är fullt rimligt att personer som flyttar till Sverige får tid på sig att byta sitt utländska körkort mot ett svenskt. Men det borde inte vara möjligt att få ett svenskt körkort, eller köra bil, om du inte från början kan uppvisa ett giltigt utländskt körkort.

Om en förare saknar kunskap om hur man framför ett fordon innebär det en stor fara för medtrafikanterna. Det blir även en snedvridning av konkurrensen för yrkestrafiken om en utbildad förare tvingas konkurrera om arbete med en förare utan behörighet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att den som saknar svenskt eller utländskt körkort inte tillåts att framföra fordon i Sverige?