Fråga 2016/17:965 Larm från tillsynsmyndighet

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den årliga granskningsrapporten från ansvarig myndighet, Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som överlämnas till regeringen den 1 mars varje år, visar de viktigaste iakttagelserna inom välfärden, vård, omsorg, socialtjänst etcetera, det vill säga inom IVO:s tillsyn och tillståndsprövning, under det gångna året. Det som IVO lyfter fram i årets rapport, Tillsynsrapport 2016, ger tyvärr ytterligare en tydlig larmsignal om att bland annat svensk hälso- och sjukvård har stora svårigheter.

IVO sammanfattar sina slutsatser på följande sätt: 

• Vården och omsorgen kan vara svårtillgänglig och rättsosäker.

• Kompetensförsörjningen är fortfarande en stor utmaning.

• Alla har ansvar, men ingen tar helhetsansvar.

• Vården och omsorgen är inte alltid jämlik.

• Lärandet kan förbättras inom hälso- och sjukvården.

Detta är därmed ytterligare en i raden av aktuella rapporter och uppföljningar från Socialstyrelsen, från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och från Inspektionen för vård och omsorg samt internationella jämförelser som visar på en negativ trend i utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Detta borde sända ännu en kraftfull signal om att det krävs handling av regeringen, nu, i form av konkreta reformer. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av IVO:s tillsynsrapport för 2016, och vilka nya konkreta reformer avser statsrådet att återkomma till riksdagen med för att vända denna utveckling?