Fråga 2016/17:952 En bred parlamentarisk utredning om föräldraförsäkringen

av Tina Ghasemi (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen beslutade förra året att tillsätta en utredning för att göra en översyn av hela föräldraförsäkringen. Syftet är, enligt regeringen, bland annat att utredningen ska presentera åtgärder som kan leda till en mer jämn fördelning av föräldraledighet mellan föräldrar och i förlängningen en mer jämställd arbetsmarknad. Utredningen ska slutredovisas senast den 1 oktober 2017.

Vi i Moderaterna är kritiska till att regeringen inte har vidtagit några ansatser för att skapa en bred parlamentarisk uppslutning kring den här viktiga frågan. Det vore bra för Sverige, och inte minst för Sveriges föräldrar, med långsiktiga regler för föräldraförsäkringen. Långsiktiga spelregler förutsätter en bred parlamentarisk uppslutning kring de förändringar man hoppas att kunna genomföra.

En bred parlamentarisk utredning skulle möjliggöra för långsiktiga och förankrade spelregler för Sveriges barnfamiljer, och det är därför beklagligt att regeringen går sin egen väg i stället för att försöka hitta så breda lösningar som möjligt i familjefrågorna.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Av vilka skäl har ministern och regeringen valt att inte tillsätta en bred parlamentarisk utredning i översynen av föräldraförsäkringen?