Fråga 2016/17:949 Hållbarhetsmålen och rapporterna om mänskliga rättigheter

av Sofia Arkelsten (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har till utrikesutskottet aviserats att Utrikesdepartementet ska ta fram uppdaterade rapporter om mänskliga rättigheter (MR-rapporter). Förseningen av MR-rapporterna har kritiserats. Det är ändå positivt att rapporter om mänskliga rättigheter i olika länder uppdateras i vår rörliga och mer oförutsägbara omvärld. Det som är nytt sedan de förra MR-rapporterna är de nya globala hållbarhetsmålen, som antagits av FN.

Den nuvarande regeringen säger sig ha höga ambitioner vad gäller hur de ska arbeta med hållbarhetsmålen. Exempelvis har en delegation tillsatts, Agenda 2030-delegationen som den kallas, men den har ännu inte levererat någon handlingsplan. I stället har delegationen fått förlängd tid att arbeta och beräknas leverera en nationell handlingsplan i maj 2017. Inom ramen för PGU, Politik för global utveckling, så har de olika departementen tagit fram handlingsplaner för både PGU och hållbarhetsmålen. De är inte offentliga, men utrikesutskottets ledamöter hade möjlighet att läsa dem på Utrikesdepartementet den 14 februari. Även om kvaliteten på rapporterna kan diskuteras finns ändå en ambition att ta med hållbarhetsmålen i det löpande arbetet.

Hållbarhetsmålen är globala och universella och gäller alla länder. De allra flesta målen handlar om mänskliga rättigheter. Till målen finns mätbara indikatorer kopplade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer de uppdaterade rapporterna om mänskliga rättigheter att använda sig av hållbarhetsmålen och indikatorerna för sina redovisningar?