Fråga 2016/17:945 Nya åtgärder mot återvändande IS-krigare

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Minst 150 personer har återvänt till Sverige från terrorresor i Syrien eller Irak, och Säkerhetspolisen säger att det finns ett nät av IS-sympatisörer som på olika sätt arbetar med rekrytering av nya jihadister samt finansiering av terrorism. De nätverk som i dag finns blir allt större och är någorlunda väl uppbyggda. Främst handlar det om att äldre islamister uppmanar yngre att ansluta sig, enligt en Säpochef som Ekot talat med.

Med tanke på att minst 150 IS-krigare tros ha återvänt till Sverige är den trend vi ser extra allvarlig. Enbart ett fåtal av återvändarna har fått en fällande dom, och den nya lag som gjorde det straffbart att resa i syfte att begå terroristbrott (som trädde i kraft den 1 april förra året) har enbart lett till ett åtal och inte en enda fällande dom.

I vårt grannland Norge har man med anledning av terroristhotet gått ännu längre för att komma åt återvändande terrorister, men även andra som haft samröre med terrorism: Man har helt kriminaliserat samröre med terroristorganisationer.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta fler åtgärder för att fälla återvändande IS-terrorister för brott, och kan Norges exempel i sådana fall vara en av dessa åtgärder?