Fråga 2016/17:937 A-kassa för egenanställda

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Svensk arbetsmarknad blir alltmer tudelad. De som har svårast att få jobb har ofta låg utbildningsnivå och ringa arbetslivserfarenhet. Detta ställer krav på fler vägar in på arbetsmarknaden. Egenanställning kan utgöra en väg in på arbetsmarknaden för människor som har svårt att få en traditionell anställning eller har svårt att starta företag. 

En egenanställning innebär en anställning i ett företag för egenanställda, ett egenanställningsföretag. Företaget är arbetsgivare, och de egenanställda utvecklar sin egen karriär genom att ta in olika uppdrag. Kunden får en faktura från egenanställningsföretaget, som i sin tur betalar ut lön till den egenanställde. Många av de egenanställda kommer från arbetslöshet eller studier. Antalet egenanställningar har växt snabbt i Sverige den senaste tiden, om än från en relativt låg nivå. Inte minst håller oklarheter om rätten till a-kassa anställningsformen tillbaka. A-kassorna beslutar olika från fall till fall, vilket skapar en osäkerhet för den anställde. 

Tidningen Arbetet lät nyligen undersöka hur a-kassorna ställer sig till egenanställdas möjligheter att få a-kassa. Beslut tas från fall till fall, säger a-kassorna. Flera säger dock att de oftare slår fast att den sökande är företagare än tvärtom. Dessutom går bedömning att få först när man sökt ersättning, eftersom a-kassornas regler förbjuder förhandsbesked. När a-kassorna avgör från fall till fall om en person ska räknas som anställd eller inte så innebär det en osäkerhet för den anställde, som blivit informerad från sitt egenanställningsföretag att anställningen ger rätt till a-kassa. Regelverket behöver därför förtydligas. Alla parter måste veta vad som gäller vid egenanställning. 

Det bör finnas ett intresse från regeringen att ta tag i denna fråga, då behovet av anställningar som sänker tröskeln in på arbetsmarknaden är stort. Anställningsformen gynnar dessutom företagande, då den innebär en möjlighet att få testa sin företagsidé till lägre risk. Ska egenanställningar kunna nå sin fulla potential krävs tydliga regler kring de anställdas rätt till a-kassa.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsministern:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att skapa tydlighet kring rätten till a-kassa för egenanställda?