Fråga 2016/17:930 Svältkatastrofen i Sydsudan

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

FN har varnat för att över 100 000 människor är drabbade av svält till följd av inbördeskrig och en kollapsad ekonomi i Sydsudan. Ytterligare omkring 1 miljon människor är på gränsen till svält enligt World Food Programme och andra FN-organ. Nu behövs omedelbar humanitär hjälp för att förhindra den eskalerande katastrofen.

Det är första gången sedan 2011 som FN förklarar att det råder svält i ett land. Då dog över en kvarts miljon människor i Somalia mellan oktober 2010 och april 2012. Enligt FN:s definition av svält ska minst 20 procent av invånarna i ett område lida av extrem brist på livsmedel, 30 procent ska vara undernärda och två personer per 10 000 invånare ska dö dagligen.

När Sydsudan fick sin självständighet i slutet av en av de mest utdragna konflikterna i Afrikas moderna historia var förväntningarna stora i det oljerika landet. Det tre år långa och fortfarande pågående inbördeskriget har grusat alla förhoppningar.

Omkring 4,9 miljoner människor, över 40 procent av Sydsudans befolkning, är i akut behov av mat, jordbruks- och näringsstöd enligt FN-organ. Antalet människor i akut behov kommer att öka till 5,5 miljoner i juli om inget görs för att stävja krisen. Samtidigt varnas för svältrisk i både Somalia, Yemen och Nigeria.

World Food Programme menar att svälten är en följd av det pågående kriget och även om det humanitära stödet är avgörande just nu behövs långsiktiga satsningar för att säkra en fredlig och hållbar utveckling. Konflikten har förstört stora delar av landets matproduktion, samtidigt som en årlig inflation på 800 procent och en dysfunktionell marknad har resulterat i matpriser som få klarar av att betala.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att stävja den humanitära krisen i Sydsudan och stärka engagemanget för en långsiktigt hållbar utveckling i regionen?