Fråga 2016/17:929 Storlän

av Andreas Norlén (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Hösten 2016 framgick det tydligt vid de samtal som regeringen genomförde med flertalet oppositionspartier att det saknas stöd i riksdagen för att ersätta dagens län och landsting med ett litet antal storlän och storregioner. Inte minst eftersom regeringen inte var intresserad av att undersöka i vilken utsträckning den tänkta förändringen hade medborgarnas stöd, välkomnade jag beskedet från civilministern att planerna på en regionreform lagts på hyllan.

Nu förekommer det trots vad statsrådet Ardalan Shekarabi sa förra året uppgifter om att regeringen planerar att ge Indelningskommittén tilläggsdirektiv och därigenom ge kommittén uppdraget att i stället enbart lämna förslag på hur dagens län kan slås ihop till ett litet antal storlän, alternativt hur dagens länsstyrelser kan slås ihop till storlänsstyrelser utan att länsindelningen förändras. Det sistnämnda fallet skulle innebära att respektive länsstyrelses verksamhetsområde skulle omfatta fler än ett län.

Det finns alltså tecken som tyder på att regeringen överväger att framhärda i att försöka genomföra någon slags storregionreform – trots att det inte finns stöd i riksdagen för varken storlän eller storlandsting.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Planerar statsrådet och regeringen att försöka skapa storlän eller storlänsstyrelser i enlighet med ovanstående beskrivning?