Fråga 2016/17:927 Religionsfrihet och upprätthållandet av allmän ordning och säkerhet

av Krister Hammarbergh (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Religionsfriheten är en av de viktigaste rättigheterna i en demokrati. I Sverige är den reglerad såväl i grundlag som i internationella konventioner som Sverige har förbundit sig till. Religionsfriheten, som regleras i 2 kap. 1 § första stycket regeringsformen, innebär en frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion. Religionsfriheten är absolut och kan inte inskränkas genom lag. Motsvarande bedömning görs av religionsfriheten som den beskrivs i artikel 9  i Europakonventionen, även om denna frihet får begränsas i vissa fall.

Samtidigt kan det finnas situationer där religionsfriheten av hänsyn till allmän säkerhet och skydd för allmän ordning kan behöva inskränkas och exempel där religionsfriheten har inneburit praktiska utmaningar för exempelvis rättsvårdande myndigheter. Det senare kan till exempelvis vara någon som vittnar i heltäckande slöja under en rättegång eftersom grundprincipen är att man som åtalad ska veta vem som anklagar en för ett brott eller som vittnar till ens för- eller nackdel.

Ett annat exempel kan vara maskeringsförbud vid idrottsarrangemang där allmän säkerhet och skydd för allmän ordning ställs mot bestämmelserna i regeringsformen och Europakonventionen om rätten att utöva sin religion genom att bära en religiös klädsel.

Det finns en risk att gränsdragningsproblem uppstår när vitala rättssäkerhetsaspekter och upprätthållandet av allmän säkerhet ska förenas med rätten att utöva sin religion.

Frågan är viktig ur en principiell synpunkt och bör diskuteras noggrant.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Delar ministern uppfattningen att det i vissa sammanhang kan uppstå gränsdragningsproblem mellan den grundlagsfästa rätten att utöva sin religion och andra hänsyn, såsom att upprätthålla rättssäkerheten och att garantera ordning och säkerhet i vissa sammanhang, och har ministern och regeringen i så fall tänkt att vidta några åtgärder med anledning av detta?