Fråga 2016/17:919 Rättssäkerheten för företag som anställer arbetskraftsinvandrare

av Erik Bengtzboe (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Återigen nås vi via medierna av nyheter om rättslösheten för arbetskraftsinvandrare till Sverige. Det handlar om hederliga, hårt arbetande människor som inte gjort något fel utan tvärtom bidrar till vårt gemensamma välstånd och som ändå riskerar att utvisas ur landet.

Det senaste exemplet rör Khaled Medhat Atta. Han är 39 år gammal och från Eskilstuna. Han har god utbildning och bra jobb på Volvo CE. Han betalar skatt och bidrar till välfärden. Ändå tänker nu svenska myndigheter utvisa honom. Detta på grund av ett mindre fel eller misstag från en tidigare arbetsgivare. Ett fel eller misstag som Khaled Medhat Atta inte själv har någon kontroll över.

Bland svenska arbetsgivare säger 6 av 10 att man har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Arbetskraftsinvandrare som Khaled Medhat Atta är med andra ord oerhört viktiga för att svensk arbetsmarknad ska fungera. Men hur ska svenska företag våga rekrytera utländsk, behövlig arbetskraft om man inte kan lita på att de får stanna i landet? Hur ska utländsk arbetskraft som behövs i Sverige våga söka sig hit om det är så här man sedan behandlas?

Riksdagen fattade i fjol beslut om ett tillkännagivande som kräver att regeringen ser över regelverket för att kunna trygga rättssäkerheten för de arbetskraftsinvandrare som riskerar utvisning till följd av mindre felaktigheter bortom deras kontroll, som någon arbetsgivare ansvarat för. I väntan på agerande från regeringen fortsätter dock svenska myndigheter att utvisa hårt arbetande människor som behövs på den svenska arbetsmarknaden. De företag som dessa arbetstagare i dag är anställda på drabbas hårt till följd av oseriösa företag eller misstag, trots att den nuvarande arbetsgivaren skött sig enligt regelverket.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att garantera rättssäkerhet för företag som anställer arbetskraftsinvandrare, och när?