Fråga 2016/17:915 Användningen av skattepengar till projekt utan mätbara mål

av Lars Hjälmered (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

En ansvarsfull ekonomisk politik bygger på att stat, region och kommun är försiktiga med hur skattebetalarnas pengar används. Det innebär bland annat att de resurser som är våra gemensamma måste användas klokt och med en tydlig konsekvensanalys.

Nyligen har det rapporterats om ett projekt i Göteborg med namnet Stadslandet Göteborg som syftar till hållbar utveckling och naturbruk samt till att öka andelen närproducerade livsmedel i området. Inte minst har också projektet en ambition att förbättra integrationen för nyanlända och invandrare som redan etablerat sig i Sverige.

Trots att det saknas någon konsekvensanalys, mål för projektets effekter och beräkningar om det kan tänkas vara samhällsekonomiskt lönsamt har Tillväxtverket beviljat 13 miljoner kronor av svenska EU-medel för att stötta projektet. Till detta har Göteborgs kommun skjutit till ungefär lika mycket, vilket medför att hela projektet väntas kosta 32 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar. Bland annat ska närmare 2 miljoner kronor satsas på att anställa en kommunikatör – dock med oklara arbetsuppgifter.

Projektets huvudsakliga mål sägs vara att skapa arbetstillfällen inom odling, matlagning och livsmedelsförädling och en av projektledarna menar att av de personer som man intervjuat för projektet är ca 40 procent ”professionella” inom dessa områden. Men statistikunderlaget är undermåligt och Göteborgs stad har själv dömt ut den enkät som använts då översättningen från svenska till arabiska och somaliska är bristfällig och lämnar utrymme för felaktiga svar. Hur många reella arbetstillfällen som man hoppas eller förväntar sig att projektet ska leverera finns över huvud taget inte några mätbara mål för.

Samtidigt har Göteborgs stad i samarbete med Arbetsförmedlingen beviljat bidrag och stödpengar på över 1 ½ miljon kronor till ytterligare ett tveksamt projekt – en kamelpark i Angered. Bland annat har pengarna använts till en studieresa till Kazakstan och till stängsel och inhägnader för marken som ska användas. Något bygglov för parken finns dock inte. Samtidigt bedriver man försäljning av kamelmjölk med hänvisning till att mjölken skulle hjälpa mot åkommor som diabetes och tuberkulos. Något som är helt felaktigt enligt både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket.

Dessa båda projekt är tydliga exempel på när skattebetalarnas pengar, våra gemensamma resurser, används lättvindigt och utan mätbara konkreta mål.

Frågan är om ministern anser att myndigheter såsom Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen ska använda skattebetalarnas pengar till projekt som saknar såväl konkreta mätbara mål som konsekvensanalys.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av uppgifterna om Arbetsförmedlingens bidrag med skattemedel till en kamelpark i Angered?