Fråga 2016/17:914 Regler för tillfällig föräldrapenning

av Gunilla Nordgren (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Nyligen rapporterades det om en flicka som lider av ett allvarligt hjärtfel. Flickan är opererad två gånger.

På rekommendation av läkare bör flickan inte vara på förskola en tid före planerad operation, på grund av att av flickan är mycket infektionskänslig.

Den andra operationen fick skjutas upp, då flickan drabbats av flera infektioner, men den är nu genomförd.

En tredje operation är planerad, och i motsats till tidigare anser nu Försäkringskassan att flickan inte är tillräckligt sjuk, och trots intyg från läkare förvägras föräldern tillfällig föräldrapenning.

Försäkringskassan nekar att ge vab-ersättning (ersättning för vård av barn), då flickan inte anses tillräckligt sjuk. Vab-ersättning kan inte ges i förebyggande syfte, enligt Försäkringskassan.

Jag är införstådd med att ministern inte kan gå in i enskilda ärenden. Men det kan knappast vara ministerns mening att reglerna för tillfällig föräldrapenning ska innebära och tolkas som att vård av ett barn som lider av en allvarlig sjukdom och som enligt läkare inte ska utsättas för smittorisk inför en stor operation – det vill säga vab i förebyggande syfte – inte ska ge rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

Tänker ministern ta något initiativ för att förändra lagstiftningen på området eller vidta någon annan generell åtgärd med anledning av det som har framförts?