Fråga 2016/17:913 Förtydliganden i migrationsfrågor i EU-förhandlingar

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Inför överläggningar på EU-nivå ska regeringen söka stöd hos riksdagen för de ståndpunkter man ämnar driva. Av regeringen förväntas därmed tydlighet beträffande vilken linje man vill att Sverige ska driva vid EU-förhandlingar. Regeringen har emellertid inte levt upp till de här kraven när det gäller aktuella överläggningar på migrationsområdet i socialförsäkringsutskottet. Regeringens ståndpunkter rörande EU-kommissionens förslag är i allmänhet väldigt vagt formulerade och lämnar inga tydliga besked härvidlag.

Detta är synnerligen allvarligt, inte minst med tanke på att frågorna gäller EU:s framtida asylpolitik. Att riksdagen till följd av regeringens agerande inte erbjuds möjlighet till reellt inflytande underminerar oppositionens möjligheter att bedriva oppositionsarbete i EU-frågor på migrationsområdet.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga justitie- och migrationsministern:

Är ministern beredd att vidta åtgärder och aktivt arbeta för att regeringens ståndpunkter i de överläggningar som sker i socialförsäkringsutskottet i EU-frågor på migrationsområdet ska bli tydligare?