Fråga 2016/17:910 Krav på frigivande av Gui Minhai

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Göteborgaren, förläggaren och den svenske medborgaren Gui Minhai kidnappades för ett och ett halvt år sedan och sitter sedan dess fängslad i Kina. Hans så kallade brott är att ha gett ut regimkritisk litteratur. Han förvägras rätten till en öppen rättegång och sitter fängslad i ett ”black jail”, där personer systematiskt utsätts för tortyr, fysisk såväl som psykisk. Personer som varit fängslade på dessa fängelser vittnar om hur de bryts ned fysiskt och psykiskt och hur människor lider helveteskval långt efter sitt frigivande. Kina har även förvägrat Gui Minhai hans konsulära rättigheter och tvingat honom till förnedrande framträdanden och falska erkännanden i kinesisk tv. 

Göteborg och Sverige har långvariga och täta kontakter med Kina. Det är ett land vi har haft utbyte med i århundraden, som Volvo, SKF, Ericsson och andra Göteborgsbaserade företag är verksamma i och som Sverige har goda diplomatiska relationer till. Det är viktigt att vi har goda relationer till Kina, både inom diplomati och inom handel, men det får aldrig hindra oss från att stå upp för mänskliga rättigheter eller skydda svenska medborgare. Bara månader innan Kina fängslade Gui Minhai var statsminister Stefan Löfven på besök i Kina, och under den resan kunde Löfven inte säga att Kina var en diktatur. Däremot ställer han upp som lekfarbror i kinesisk tv inför det kinesiska nyåret – samma tv som sänder förnedrande erkännanden av Gui Minhai. 

I september 2016 uppgav utrikesminister Margot Wallström till SVT att “det är bråttom nu”, men sedan dess har inget hänt. Kina fortsätter att ignorera Sveriges krav på Gui Minhais frigivande. Kina vägrar till och med att erkänna hans svenskhet utifrån hans etniska bakgrund. Kinas kan inte fortsätta med detta rasistiska resonemang. Kina måste erkänna Gui Minhais svenska medborgarskap och ge honom rätt till konsulärt stöd. 

Regeringen uppger att man jobbar intensivt med fallet, att det tagits upp på ministernivå och att man bett Kina förklara sig. Men det räcker inte att be Kina om svar. Vi vet inte alla detaljer om hans situation, men vi vet att han gripits för att ha gett ut regimkritisk litteratur och att han hålls fången, utan rättegång, i ett ökänt fängelse. Det räcker för att kräva hans frigivning, och det är dags att regeringen höjer rösten och skärper tonläget. 

Det är bråttom nu, och regeringen måste agera innan det är för sent. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad har gjorts av utrikesministern och regeringen för att Gui Minhai ska släppas sedan utrikesministern uttalade att ”det är bråttom nu” i september 2016, och vilka typer av krav på frigivande har framställts?