Fråga 2016/17:904 Åtgärder mot fusk

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det är helt centralt att uppföljning sker gällande personlig assistans och att rättssäkerhet och efterlevnaden av lagar och regler avseende assistansersättningen säkerställs. Allt fusk är oacceptabelt.

Enligt uppgifter förekommer det att polisutredningar om brott mot assistansersättningen sker oerhört långsamt. Det förekommer fall som tar upp till fyra eller fem år. Det är bra om regeringens särskilde utredare tar fram nya konkreta förslag som kan bidra till att dessa brott utreds snabbare, detta i syfte att resurser som ska komma funktionshindrade till del ska kunna göra det på ett rättssäkert sätt.

Detta räcker emellertid inte. Hela tanken som den borgerliga regeringen hade när den införde reformen personlig assistans handlar om att värna människors frihet att leva ett värdigt liv som funktionshindrad och rätt att välja utförare av personlig assistans själv. Nuvarande regelverk kan dock i praktiken upplevas som krångligt, vilket inte underlättar den enskildes möjligheter att välja den utförare av assistans som passar bäst. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilken analys gör statsrådet av att brott mot assistansersättningen sker utan skyndsamma påföljder, och vilka nya konkreta åtgärder, förutom den tillsatta utredaren, avser statsrådet att vidta dels för att vända utvecklingen gällande brottsutredningar, dels för att underlätta människors möjligheter att välja utförare av assistans?