Fråga 2016/17:900 Det digitala utbildningsprotokollet

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sveriges förarutbildningssystem och människors väg till ett körkort har stor betydelse, både för enskilda och för samhället i stort. Vi vet att ett körkort ökar möjligheterna att få ett arbete, men det finns stora problem med systemet som det fungerar i dag. Allt fler underkänns vid körkortsproven, med ökade kostnader och köer som följd. Problemen med illegal trafikskoleverksamhet, så kallade svarta körskolor, eskalerar. De lagliga och godkända trafikskolorna får allt större problem att klara konkurrensen från de illegala trafikskolorna och många människor luras att betala stora summor för körlektioner av outbildade handledare. Sammantaget kan man konstatera att en analys och översyn av det svenska förarutbildningssystemet behövs skyndsamt.

I nuläget pågår ett utvecklingsarbete med det som kallas för det digitala utbildningsprotokollet, DUP. Syftet med DUP är att tydliggöra kunskapsmålen, underlätta handledarens arbete, främja samarbetet mellan handledare och trafikskola, öka andelen godkända förarprov och försvåra för svart verksamhet. Föresatsen är att verktyget ska vara lätt att använda, både för trafikskolorna och för de privata handledarna och samtidigt ställa krav på Bank-id och spårbarhet till samtliga aktörer som finns runt en körkortsaspirant. DUP är ett verktyg som både myndigheter och branschen hoppas kan ge förbättrad kunskapsinhämtning samtidigt som det ökar trafiksäkerheten och minskar den illegala trafikskoleverksamheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Fortskrider arbetet med att utveckla det digitala utbildningsprotokollet som planerat och ser statsrådet detta arbete som ett sätt att höja kunskapsnivån hos elever samtidigt som det kan bli ett arbetsverktyg för att stävja den illegala körskoleverksamheten?