Fråga 2016/17:899 Läkemedelsförsörjning ur ett civilförsvarsperspektiv

av Lena Asplund (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Livsmedelsförsörjningen är något som den senaste tiden diskuterats ur ett civilförsvarsperspektiv med anledning av att vi har en relativt låg självförsörjningsgrad i Sverige

Det som däremot saknas är den viktiga debatten om Sveriges läkemedelsförsörjning som i många avseenden, inte minst ur ett civilförsvarsperspektiv, är väl så viktig.

MSB konstaterar att läkemedelsförsörjningen är ett område där det finns brister och att vi är beroende av import. Sveriges inhemska produktion av läkemedel är liten och produktion av vacciner saknas helt.

Lagerhållningen är låg såväl hos apotek som på sjukhus och hos grossister, som på andra områden, är det ”just in time” som gäller. Även Försvarsmakten saknar lagerhållning av läkemedel och förlitar sig på kommersiella aktörer.

I en situation där Sverige skulle befinna sig i en kris, konflikt eller i värsta fall krig så skulle bristen på läkemedel snabbt orsaka stora problem.

MSB bedömer att det på nationell nivå behöver tas fram en gemensam grund för uthållighet i läkemedelsförsörjning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Håller statsrådet med MSB om att det behövs bättre uthållighet för läkemedel i Sverige och om så är fallet hur avser statsrådet att agera?